Edebi Şahsiyetler

Armand Gatti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GATTI, Armand (1924)

Fransız oyun yazarı ve gazeteci. Halk kitlelerine yönelen oyunlarında genellikle güncel siyasal olayları konu almıştır.

Monaco’da doğdu. II. Dünya Savaşı sırasında, direnişçilere katıldığı için Naziler tarafından tutuklanarak bir Alman toplama kampına gönderildi. Savaştan sonra, Le Parisien Libere gazetesinde çalışmaya başladı. 1954’te röportaj dalındaki başarılarıyla Al-bert-Londres Ödülü’nü kazandı. Çin’e yaptığı bir gezinin ardından, 1958’de Le poisson noir (“Kara Balık”) adlı oyununu yazdı. 1959’da ilk kez bir oyunu, Le crapaud-buffle, Jean Vilar tarafından TNP’de (Theâtre National Populaire-Ulusal Halk Tiyatrosu) sahneye kondu. 1962’de yazdığı Le voyage de grand Tschou (“Büyük Çu’nun Yolculuğu”) ve La vie imaginaire de l’eboueur Auguste G. (“İşçi Auguste G.’nin Hayali Yaşamı”) ile tanınmaya başladı. Fransa’da çalışan İspanyol kiremit işçilerinin isteği üzerine 1965’te La passion du General Franco (“General Franco’nun Tutkusu”) adlı ağır siyasal eleştiriler içeren oyununu yazdı.

Gatti, daha ilk oyunlarından başlayarak toplumcu bir karşı çıkışı savunmuş, bu yolda, son derece öncü tekniklere başvurarak Toplumcu Gerçekçilik’in bilinen sınırlarının dışına çıkmaya çalışmıştır. Tüm yapıtlarında sezilen en önemli yaklaşım, şiirsel bir evrensellik duygusudur. II.Dünya Savaşı’ndan başlayarak birçok toplumsal hareketin içinde yer almış ve bu eylemci tutumu oyunlarında yansıtmıştır. Örneğin La vie imaginaire de l’eboueur Auguste G. adlı oyununda, kendi babasının da katılmış olduğu başarısız bir grevi konu almıştır. Naziler’in savaş sırasında yaptıkları 10 000 kamyon ile 1 milyon Yahudi tutuk-luyu değiştirme önerisi ya da ABD’de Sacco ve Vanzetti’nin idamı gibi güncel siyasal olayları, özgün dünya görüşünün süzgecinden geçirerek oyunlarında kullanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Le poisson noir, 1958, (“Kara Balık”); Le crapaud-buffle, 1959; Le Quetzal, 1960; L’enfantrat, 1960, (“Fare Çocuk”); Le voyage du grand Tschou, 1962, (“Büyük Çu’nun Yolculuğu”); La vie imaginaire de l’eboueur Auguste G., 1962, (“İşçi Auguste G.’nin Hayali Yaşamı”); La deuxieme existence du camp de Tatenberg, (“Tatenberg Kampının İkinci Varoluşu”); Chroniques d’une planete provisoire, 1963, (“Bir Taşra Gezegeninin Güncesi”); La passion du General Franco, 1965, (“General Franco’nun Tutkusu”); V comme Vietnam, 1967, (“Vietnam’ın V’si”); Petit manuel de guerilla, 1969, (“Gerillanın Elkitabı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler