Tarihi Şahsiyetler

Archibald Scott Couper Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

COUPER, Archibald Scott (1831-1892)

İskoç, kimyacı. Karbon atomunun dört değerli olduğunu ve halkalı bileşikler oluşturma özelliğini açıklayarak organik kimyaya önemli katkıda bulunmuştur.

31 Mart 1831’de Dumbartonshire’daki Kirkintilloch kentinde doğdu. 11 Mart 1892’de aynı yerde öldü. Zengin bir dokumacının oğluydu. Üniversite eğitiminin önemli bir bölümünü Glasgow’da yaptı. 1852’de Edinburgh Üniversitesi’ne giderek mantık ve metafizik diploması aldı. 1854-1856 arasında Berlin’ de çalışmalarım sürdürürken kimya alanında uzmanlaşmaya karar verdi. 1856’da Paris’te Charles Wurtz’ un laboratuvarında iki yıl çalışarak bu konuda temel bilgiler edindi.l858’de Iskoçya’ya döndüğünde,kimya alanında kendisini parlak bir gelecek bekliyordu. Ne var ki, dört ay gibi kısa bir süre sonra, 1858 sonbaharında geçirdiği önemli bir sinir krizinden sonra sağlığı iyice bozuldu. Kirkintilloch’da inzivaya çekildi ve kimya bilimine bundan sonra yeni bir katkıda bulunamadan öldü.

Couper’m kimyaya en önemli katkısı, henüz 27 yaşında Paris’te Wurtz’un yanında çalışırken yazdığı On a New Chemical Theory (“Yeni Bir Kimya Kuramı Üzerine”) adlı makalesidir. Ancak Wurtz, organik kimyada yeni bir çığır açacak nitelikteki bu makalesini benimsemediği gibi, Couper’m görüşlerinin Fransız Bilimler Akademisi’ne sunulmasına da izin vermedi. Ne var ki, kısa bir süre sonra August Kekule yayımladığı bir makalesinde Couper’ınkine benzer görüş ve öneriler öne sürdü. Couper makalesinin yayımlanmasına izin vermediği için Wurtz’u protesto ettiğinde, asistanlık görevine son verildi.