Tarihi Şahsiyetler

Archibald Hill Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HİLL, Archibald Vivian (1886-1977)

İngiliz fizyoloji ve biyofizik bilgini. Kas kasılmasının termodinamiği konusundaki araştırmalarıyla tanınmıştır.

26 Eylül 1886’da Bristol’da doğdu, 3 Haziran 1977’de Cambridge’de öldü. Bir kereste tüccarının oğlu olan Hill, 1906-1907 arası Cambridge’deki Trinity College’da matematik okudu. Üstün başarısıyla ilgisini çektiği bir öğretmeninin yönlendirmesiyle öğrenimini fizyoloji alanında sürdürdü. 1909’da mezun olduktan sonra da J.N.Langley’in Fizyoloji Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı, 1910-1916 arası Trinity College’da üye olarak bulundu. I.Dünya Savaşı sırasında uçaksavar silahların geliştirilmesi konusunda çalışan Hill, 1919’da Cambridge’e döndü, 1920’de Manchester, 1923’ten sonra da Londra Üniversitesi’nde fizyoloji profesörü olarak görev aldı ve bu kurumda 1926’dan başlayarak Royal Society’nin Foulerton araştırma profesörlüğünü üstlendi. 1951’de emekli olmasına karşın araştırmalarını 1967’ye değin sürdürdü. 1918’de üyeliğine seçildiği Royal Society’ hin Royal ve Copley madalyalarım alan Hill, 1920’de de Otto Meyerhoff ile birlikte kasların etkinliğine ilişkin biyofizik araştırmalarıyla Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü paylaştı.

Kasların oksijen yokluğundan kasılabileceği 1867’de bulunmuş olmasına karşın, Hill’in araştırmalarına başladığı 1910’larda kasılma sırasındaki fiziksel ve özellikle de kimyasal süreçler konusunda fazla bir şey bilinmiyordu.Hill, kasılma sürecinde çok kısa bir sürede gerçekleşen kimyasal değişiklikleri ayrıntılı bir biçimde incelemenin olanaksızlığı nedeniyle kasılmanın fiziksel niteliklerini araştırmaya yöneldi ve kasılma sırasındaki ısı üretimini incelemeye başladı. Bu amaçla o güne değin kullanılanlardan çok daha duyarlı ısı ölçüm aletleri geliştirerek, kurbağa kasının kasılma ve gevşeme süreçlerindeki ısı üretimini elektrik sinyali olarak kaydetmeyi başardı. Kasılmanın başlamasından önce kısa süreli bir ısı üretim evresi olduğunu bulan Hill, kasılmanın bitiminden sonra da ısı üretiminin sürdüğünü gözledi, kasılma sırasında gerekmeyen oksijenin, kasılmanın bitiminden sonra kasın eski durumuna dönmesi (gevşemesi) sırasında tüketildiğini de ortaya çıkardı. Meyerhoff’un bulgularıyla da desteklenen çalışmalarıyla Hill, kasların biyofiziksel niteliğini açıklığa kavuşturduğu gibi, biyokimyasal süreçlerinin de anlaşılmasına önemli katkıda bulundu, kasılma sırasında glikojen tüketimi ve laktik asit üretimi arasında bir ara madde bulunması gerektiğine ilişkin çalışmaları adenozintrifosfatm (ATP) bulunmasıyla doğrulandı.

Kasılmanın matematiksel modellerini geliştiren Hill, kuramsal çalışmaları sonucu kasların kasılgan ve elastik iki öğeden oluşan bir sistem olarak ele alınabileceğini öne sürmüş, bu görüşü Szent- Györg-yi’nin kas dokusunda miyosin, aktin ve aktomiyosin proteinlerini bulması ve kas tellerinin mekaniğine ilişkin bulgularla desteklenmiştir.

Spor fizyolojisine ilişkin araştırmalar da yapan ve ilk kez sinirsel etkinlik sırasında ısı üretimini ölçen Hill, deneysel ve kuramsal çalışmaları, alanında klasikleşmiş makale ve yapıtlarıyla biyofiziğin gelişmesine önemli katkıda bulunmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Muscular Activity, 1926, (“Kas Etkinliği”); Muscular Movement in Man, 1927, (“insanda Kas Hareketi”); Living Machinery, 1927, (“Yaşayan Mekanizma”); First and Last Experiments, 1970, (“ilk ve Son Deneyler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi