Mitoloji

Anubis (Mısır Mitolojisi Tanrıları)

Anubis (Anpu)

mitoloji-2/anubis” 193″ 347″ Anubis, Mısır Mitolojik inancına göre mumyalama tanrısı olarak bilinir.

Anubis(Anpu), Eski Mısır mitolojisine göre, Nephthys ve Seth’in oğlu olarakbilinir.Fakat aslında Osiris’in oğludur. Çakalların mezarlar etrafında dolaşması nedeniyle çakal başlı Anubis ölümle beraber anılır. Ölen Osiris’i mumyaladığı için mumyalama tanrısı olmuştur. Görevi tüm ölüleri korumak ve yüceltmektir. Bu yüzden mumyalamayla görevli kişiler Anubis maskesi takarlar. Ölen kişi diğer dünyada yargılanırken Anubis ona yardım eder. Anubis diğer dünyada ölülerin koruyucusu ve ölüler kentinin efendisidir. Anubis tanrılar arasında en korkutucu olanıdır Ölüleri tekrar hayata döndürme gibi bir özelliği de olduğu sanılmaktadır. Yüzünde bir çakal ısırığı vardır.Kutsal mumyalayıcı olarak da bilinir.

Anubis’in çakal başlı olma sebebi mezarların etrafında çakallar dolaştığı için ve mezarlar da Anubis’i ilgilendirdiğinden çakal başlı olarak tasvir edilmiştir. Anubis’in izi neredeyse tüm mezarlarda görülür.

Eski Mısır inancına göre Anubis’in mezarları koruma güçüne sahip olduğu bilinmektedir.Bu yüzden mezarların girişine mezarları korusun diye Anubis heykelleri konulmuştur. Ayrıca Anubis bizde bilinen ismi ile mahşer günü ruhu tartan tanrıdır. Terazisinde ölünün ruhunu temsil eden kalbi ile Adaletin tanrıçası Ma’at’ ın tüyünü tartar. İyi birinin kalbi tüğe karşı hafif gelir ve ölünün ruhunu gök yüzüne bir daha doğması için gönderir. Eğer kötülük yapmış biri ise tüğ hafif gelir ki bu durumda o kişinin ruhu yer altı ülkesine yılanlara gönderilir. Bu da sonsuz azap demektir.