Tarihi Şahsiyetler

Antonio Jose de Sucre Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SUCRE, Antonio Jose de (1795-1830)

Venezüellalı asker ve devlet adamı. Bağımsızlık mücadelesi önderlerinden ve Bolivya’nın ilk cumhurbaşkanıdır.

3 Şubat 1795’te Venezüella’da, Cumana’da doğdu, 4 Haziran 1830’da Kolombiya’da, Berruecos’ta öldü. Soylu bir aileden geliyordu. 1810’da Caracas’ta sürdürdüğü öğrenimini yarıda bırakarak bağımsızlık mücadelesine katıldı. Uzun süren savaşlardaki başarılı komutanlığı ile general rütbesine yükselen Sucre, 1821’de Bolivar tarafından Büyük Kolombiya Cum-huriyeti’nin güneyini İspanyollar’dan kurtarmak için görevlendirildi. Ordusuyla birlikte kıyıdan ilerleyerek Guayaquil’i aldıktan sonra, Mayıs 1922’de Pic-hincha Savaşı’nda İspanyollar’ı yenerek Quito’yu kurtardı ve bu bölgeyi (bugün Ekvador) Büyük Kolombiya Cumhuriyeti topraklarına kattı. Daha sonra Bolivar’m komutasındaki güçlerle birleşerek İspanyollar’ın elindeki Peru’ya yöneldi. Ağustos 1824’te Bolivar’la birlikte Junin Savaşı’nı kazandıktan sonra, Aralık 1824’te Ayacucho’da İspanyollar’ı kesin bir yenilgiye uğrattı. Ordusuyla birlikte sarılan İspanyol genel valisi Peru’daki İspanyol güçlerinin çekilmesini öngören bir antlaşma imzalamak zorunda kaldı. Ayacucho zaferinden sonra Yukarı Peru’ya (bugün Bolivya) yönelerek Nisan 1825’te bu bölgeyi de İspanyollar’dan kurtardı.

Yukarı Peru’da Ağustos 1826’da toplanan meclis, bölgede bağımsız bir cumhuriyetin kurulduğunu ilan ederek, cumhuriyete Bolivar’ın anısına Bolivya adını verdi ve cumhurbaşkanlığına da Sucre’yi getirdi. Bolivar’ın hazırladığı anayasa uyarınca Ekim 1826’da ömür boyu cumhurbaşkanı olan Sucre, bu sürenin sadece iki yılında görev yapmayı kabul etti. İstikrarlı bir hükümet kurmaya çalıştıysa da, kısa sürede farklı siyasi grupların muhalefetiyle karşı karşıya kaldı. 1828’de Chuquisaca’da çıkan ayaklanma ve Perulular’ın müdahalesi üzerine görevinden istifa ederek Bolivya’dan ayrıldı. Peru’nun Kolombiya’yı işgal etmesi üzerine, Kolombiya’ya çağrılan Sucre, Şubat 1829’da Perulular’ı Tarqui’da yendi.

1830’da, Ekvador, Kolombiya ve Venezüella’nın Büyük Kolombiya Cumhuriyeti içinde birliğini sürdürmek amacıyla Bogota’da toplanan kongreye çağrılarak, kongrenin başkanlığını yaptı. Kongrenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Bogota’dan Qui-to’ya dönüş yolu üzerinde Berruecos’ta onu Bolivar’ m siyasi mirasçısı olarak gören muhalifleri tarafından öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler