Edebi Şahsiyetler

Antonello da Messina Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ANTONELLO DA MESSINA (1430-1479)

İtalyan ressam. Flaman sanatının titiz yağlıboya tekniğinden etkilenmiş, Rönesans’ta Kuzey ve Güney resminin sentezini yapmıştır.

Sicilya’da Messina’da doğdu. Babası Giovanni d’Antonio bir taşçı ustasıydı. Vasari, Messina’nın kırk dokuz yaşında öldüğünü yazar. Bu bilgiye dayanarak 1430 yılında doğduğu kabul edilir. 15. yy ortalarında Napolili ressam Colantonio’nun yanında çıraklık etti. Bu dönemde Napoli’nin sanatsal iklimi Flaman sanatının güçlü etkilerini taşıyordu.

1456’da Messina’da kendi atölyesini kurmuş, bir de çırak tutmuştu. Kayıtlardan, on yıl Messina’da yaşadığı, 1465’ten 1473’e değin Roma’da bulunduğu ve Umbria’lı usta Piero della Francesca’nm resimlerini bu sırada görüp tanıdığı anlaşılmaktadır. 1473-1474 yıllarını yine Messina’da geçirdi ve en ünlü yapıtlarından kimilerini bu dönemde verdi. 1475-1476’da Venedik’te ünlü S. Cassiano Mihrap Resmi’ni yaptı. Dük Galeazzo Maria Sforza, ölen portre ressamı Zanetto Bugatti’nin yerini alması için Antonello’yu Milano’ya çağırdı. Sanatçı kısa bir süre Milano’da kaldı. Sonra Messina’ya döndü. Ölümüne değin yoğun bir biçimde çalıştı. 25 Şubat 1479’da öldü.

Antonello’nun resminin kaynakları ve gelişimiyle ilgili temel sorunlar çeşitli konular çevresinde toplanır. Flaman resminden etkilenmesi, Giovanni Bellini ile ilişkisi nedeniyle Venedik Resim Okulu’ nun gelişimine katkıda bulunması, üslubunun Pietro della Francesca ile benzerlik göstermesi, Antonello’ nun değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulan noktalardır.