WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Anton von Webern Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

Anton von Webern Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WEBERN, Anton von (1883-1945)

Avusturyalı besteci. Schönberg’in izleyicisi ve kuramının en güçlü uygulayıcılarından biridir.

3 Kasım 1883’te Viyana’da doğdu, 15 Eylül 1945’te küçük bir kasaba olan Mittersill’de öldü. İlk müzik eğitimini amatör bir piyanist olan annesinden aldı. Soylu bir aileden geliyordu. Babasının görevi dolayısıyla gittikleri Klagenfurt’ta müzik kuramı dersleri aldı. 1902’de ortaöğrenimini bitirerek müzîkoloji ve kompozisyon eğitimi için Viyana Üniversitesi’ne girdi. 1906’da doktorasını da yaparak mezun oldu. 1904-1908 arasında A.Schönberg’den özel müzik dersleri aldı. Bu arada Schönberg’in bir başka öğrencisi olan A.Berg ile tanıştı. Berg’in 1935’teki ölümüne değin süren bu dostluk, iki müzikçiyi de gerek kişisel, gerek sanatsal açıdan derinden etkiledi.

Webern 1908-1913 arasında çeşitli tiyatrolarda müzik yöneticiliği yaptı. I.Dünya Savaşı çıkınca 1915’te askere alındı. Ancak gözlerinin bozukluğundan dolayı bir yıl sonra ordudan ayrıldı. 1918-1922 arasında Schönberg’in kurduğu Özel Konserler Derneği’nde yönetici olarak görev aldı. 1921’den başlayarak Viyana’da birçok koro ve orkestra konseri yönetti. Bu konserlerde seslendirdiği Mahler’in 8.Senfoni’si ve Schönberg’in yapıtları ile büyük başarı kazandı. Konser yönetmek için İsviçre, Almanya, İspanya ve İngiltere’ye çağrıldı. 1924 ve 1932’de Viyana Müzik Ödülü’nü kazandı.

1933’te Almanya’da yönetime gelen Nasyonal Sosyalistler, Webern’in de aralarında bulunduğu Viyana Okulu müzikçilerinin çalışmalarını kültür bolşevikliği ve yozlaşmış sanat olarak nitelediler. 1938’de Avusturya’nın Almanya’ya katılmasından sonra ise Webern’in yapıtlarının çalınması ve yayımlanması yasaklandı. II.Dünya Savaşı yıllarında Viyana yakınında Mödling’deki evine çekilen Webern, 1945’te SSCB ordusunun yaklaşması üzerine daha güvenlikte olacağını düşündüğü Mittersill kasabasına taşındı. Orada da yanlışlık sonucu bir ABD askeri tarafından vurularak öldürüldü.