Edebi Şahsiyetler

Anton Çehov Kimdir, Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Hakkında Bilgi

ÇEHOV, Anton Pavloviç (1860-1904)

Rus öykü ve oyun yazarı. Çarlık Rusyası’nın çöküş dönemindeki taşra yaşamını, insan ilişkilerinin kopukluğunu, bunalımlı bir toplumun bireylere yansıyan tedirginliğini şiirsel bir gerçekçilikle dile getirmiştir.

16 Ocak 1860’ta Azak denizi kıyısındaki Taganrog’da doğdu, 15 Temmuz 1904’te Badenweiler’de öldü. Özgürlüğe kavuşmuş bir toprak kölesinin torunu ve küçük bir taşra bakkalının oğludur. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu kentte tamamladı. Daha çocukluk yıllarında babasının bakkal dükkânında ona yardım ederek küçük yaşta bağımsız ve sorumlu bir kişiliğe sahip oldu. 1876’da babasının iflas etmesi üzerine, oturdukları evi satıp Moskova’ya taşındılar.

Öğrencilik yılları
Ama Çehov liseyi bitirmek için 1879’a değin Taganrog’da kaldı. Geçimini özel ders vererek sağladı. Aynı yıl Moskova’ya giderek Tıp Fakültesi’nde yükseköğrenime başladı. Ailesinin Moskova’da büyük yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalması yüzünden daha lise öğrencisiyken mizah dergilerine yazdığı öykülerden eline geçen parayı ailesine yolluyordu. Daha sonra babasıçalışamaz duruma düşünce, ailesini geçindirmek sorumluluğu Çehov’a yüklendi. Ağabeysi Aleksandr’m yüreklendirmesiyle dergilere gönderdiği kısa öyküler, mizah yazıları ve Moskova’nın gündelik yaşamıyla ilgili izlenimler ona hem belli bir gelir sağlıyor, hem de adının Moskova’da ve St.’Petersburg’da duyulmasına yarıyordu. Çehov 1884’te üniversiteyi bitirip doktorluk yapmaya başlayınca, baktığı hastaların çoğu yoksul olduğu için, yazarlıktan sağladığı paradan vazgeçmeyeceğini gördü.

İlgili Makaleler