Filozof Biyografileri

Antoine Augustin Cournot Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

COURNOT, Antoine-Augustin (1801-1877)

Fransız, matematikçi ve felsefeci. İktisada matematiği ilk uygulayanlardan biri ve bazı yönleri ile Marjinalist İktisat Okulu’nun kurucusudur.

28 Ağustos 1801’de Fransa’nın doğusunda Gray kasabasında doğdu, 2 Nisan 1877’de Paris’te öldü. Babası orta halli bir noterdi. Ortaöğrenimini Gray’da tamamladı. 1821’de Fransa’nın en saygın yükseköğrenim kurumu olan Ecole Normale Superieur’e yazıldı. Ama bir yıl sonra okul, rejim karşıtı akımların etkisi altına girdiği gerekçesiyle kapatılınca, Sorbonne Üniversitesi’ne geçti, 1823’te fen bölümünü bitirdi.

Cournot’nun ilk işi, emekli Mareşal Saint Cyr’ in sekreterliği ve oğlunun özel öğretmenliğidir. 1833’e kadar bu işte kaldı. Bu süre içinde Saint Cyr’in anılarını kaleme aldı; dışarıdan hukuk eğitimini tamamladı ve matematik doktorası yaptı. 1826’da bilimsel dergilerde matematik üzerine makaleler yayımlamaya başladı. Bu çalışmalara ilgi duyan ünlü matematikçi Poisson, Cournot’nun 1834’te Lyon Bilimler Fakültesi’ne mekanik ve analiz profesörü olarak atanmasını sağladı. Bir yıl sonra Cournot, Grenoble Akademisi’nin rektörlüğüne getirildi. 1838-1854 arasında, Matematik Eğitimi Genel Denetçisi göreviyle Fransa’daki matematik öğretiminin düzenlenmesinde etkili oldu. 1854-1862 arasında Dijon Akademisi’nde rektörlük yaptı. 1862’de bu görevden ayrılarak Paris’e yerleşti ve ömrünün sonuna kadar başka kamu görevi almadı. Bir ara milletvekilliğine adaylığını koyduysa da kazanamadı.