Tarihi Eserler

Antalya Atatürk Müzesi Nerededir Tarihçesi

Atatürk’ün cumhuriyetin ilk yıllarında (1930,1931,1935) Valiliğe ait olan ve Antalya’yı ziyaretlerinde Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, Atatürk Müzesi yapılmak ve onun anılarını yaşatmak üzere 1984’te Kültür Bakanlığına tahsis edilmiştir. Şehrin yeni imar planı uygulaması sırasında caddede kaldığı için yıkılmış ve yıkılan binanın aynısı Kepez Elektrik şirketi tarafından biraz geri çekilerek yeniden yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, iki katlı, iki cepheli, üzeri kiremit örtülü kırma çatılı taş- tuğla duvarlı olan bina 1986’dan beri Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Müzede alt katta; Atatürk’ün Antalya’ya gelişleri ile ilgili gazete kupürleri ve resimlerin yer aldığı resim sergisi, Atatürk ve Antalya isimli Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretlerini konu alan belgeselin izlenebileceği Barkovizyon odası, büro ile girişteki holde yemek odası yer almaktadır.

Üst katta ise; yatak odası, iki adet çalışma odası ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar ile pullar ve hatıra paraların sergilendiği ayrı bir bölüm daha yer almaktadır.

Anıtkabir komutanlığından getirilen Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği Müze Odası Müze’nin en önemli bölümlerindendir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri Antalyalılar için çok büyük önem taşıması nedeniyle her yıl 06 Mart’da onun anısına törenler yapılmaktadır.