Kimdir

Ansel Adams kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Ansel Adams kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1902) ABD’li fotoğrafçı. Manzara fotoğrafçılığında teknik yenilikler geliştirmiştir. 20 Şubat 1902’de California Eyaleti’nde, San Francisco’da doğdu, ilk fotoğraflarını on dört yaşındayken çekti, ama daha sonraları müzikle ilgilenmeye başladı. On sekiz yaşına kadar piyano ve kompozis­yon dersleri aldı. 1927’de ilk fotoğraf albümünü çıkardı. Albümün başarısı üzerine yaşamını fotoğrafa adamaya karar verdi. 1930’da Paul Strandla tanıştı ve onun fotoğraf tekniğinden büyük ölçüde etkilendi. Williard Van Dyke ve Edward Weston ile birlikte 1932’de “Group f. 64″adlı estetik fotoğraf topluluğunu kurdu. 1935’de Making a Photograph adlı kitabını yayımladı. 1940’ta New York’ta Modern Sanat Müzesi’nin fotoğraf koleksiyonunun kurulmasına yardımcı oldu. Bu müze dünyanın ilk fotoğraf müzesidir. 1946’da fotoğrafçılığı bir meslek olarak ilk kez akademik programa alan San Francisco Güzel Sanatlar Okulu’nu kurdu. Son yıllarını doğanın korunması hareketine adayan Adams, 1936’dan beri Sierra Club adlı doğa korumacısı örgütün başkanlığı­nı yürütmektedir.

Adams ilk albümü Parmelian Prints of the High Sierras’da empresyonist resme öykünen, yumuşak, puslu etkilerle ayrıntıları geri plana iten “pictorialist” akıma bağlı fotoğraflar yayımlamıştı. Strand’la tanı­şınca, belirgin ayrıntılara ve ton güzelliğine önem veren “düz fotoğraf” tekniğinde çalışmaya başladı. Van Dyke ve Weston’la birlikte kurduğu “Group f.64”, adını, en büyük alan derinliğini elde etmeye elverişli odak uzaklığı ayarından alıyordu. Bu grupta­ki sanatçılar büyük kameralar ve küçük objektif aralıklarıyla çalışarak doğanın sonsuz doku ve ışık çeşitliliğini yakalamayı amaçlıyorlardı. Adams 193C’larda gelişen ve bir yandan fotoğrafta kişisel kanı ve yoruma yer verilmesini benimseyen, bir yandan da fotoğraf makinesinin tüm olanaklarıyla dünyayı aslı­na sadık bir biçimde vermek isteyen anlayışın en önemli temsilcilerinden biri oldu. 1941’de içişleri Bakanlığı için görüntülediği New Mexico’nun göz alabildiğine geniş vadilerini tüm ışık ayrıntılarıyla verebilmek için “zone sistemi” adını verdiği teknik yeniliği geliştirdi. Daha sonraları fotoğrafçılığın temel tekniklerinden biri olan bu sistem, fotoğrafı çekilecek manzaranın bölümlerinin son baskıda ne ton verece­ğini önceden saptayabilmeye yarıyordu.

Adams görkemli doğa görüntüleri fotoğraflamıştır. Konusuna yarı mistik bir hayranlık ve saygıyla bağlı olduğu izlenimini yaratan ürünleri vardır. Gö­rünür nesnelerin altında doğanın ve insan karakteri­nin özünü yakalamayı amaçlar. Sürekli olarak doğal ışığı araması, her sahneyi cesur bakış açılarıyla aslına bağlı kalarak vermeye çalışması bu tutumunun sonu­cudur. Yaşamının büyük bir bölümünü fotoğrafın estetik bir sanat olarak kabullenilmesine yönelik çalışmalarla dolduran Adams, getirdiği teknik yeni­liklerle de, fotoğraf tarihinde önemli bir yere sahiptir.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansklopedisi, 2. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983