Edebi Şahsiyetler

Andrew Cecil Bradley Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRADLEY, Andrew Cecil (1851-1935)

İngiliz edebiyat eleştirmeni. Shakespeare üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır.

26 Mart 1851’de, Cheltenham’da doğdu, Cheltenham College’da ve Oxford’daki Balliol College’da öğrenim gördü. 1874’te Balliol’de Ingiliz Dili okutmam oldu. Daha sonra felsefe dersleri de vermeye başladı. O sırada Balliol College’m müdürü olan Jowett ve T.H.Green’in görüşleri doğrultusunda Pla-toncu ve Hegelci idealist felsefe okullarına yatkınlık gösterdi. Bir süre, Liverpool Üniversitesi’nde yeni açılan Edebiyat ve Tarih bölümü başkanlığında bulunduktan sonra, 1889’da, Glasgow Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörü oldu. 1901’de Oxford Universitesi’nde şiir bölümü öğretim üyeliğine getirildi. En ünlü yapıtları olan Shakespearearı Tragedy (“Shakespeare’in Tragedyaları”) ve Oxford Lectures on Poetry (“Şiir Üzerine Oxford Konuşmaları”) Oxford’da öğretim üyeliği yaptığı yıllarda yazıldı. 2 Eylül 1935’te, Londra’da öldü.

Bradley’in Shakespeare değerlendirmesi uzun bir süre Ingiliz Dili ve Edebiyatı çalışmalarının temel kitabı sayıldı. Eleştiri anlayışı 20. yy’da yeni çalışmalarla büyük ölçüde aşılmış olmasına karşın, Coleridge’in Shakespeare anlayışını geliştiren romantik bir yaklaşım olarak önem taşır.

•   YAPITLAR (başlıca): Shakespearearı Tragedy, 1904, (“Shakespeare’in Tragedyaları”); Oxford Lectures on Poetry, 1909, (“Şiir Üzerine Oxford Konuşmaları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler