Edebi Şahsiyetler

Andre Maurois Kimdir, Hayatı, Kitapları, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAUROIS, Andre (1885-1967)

Fransız, yazar. Yapıtlarıyla insanlığın edebiyat, siyaset ve tarih alanlarındaki birikimlerini yaygınlaştırmış-tır.

26    Temmuz 1885’te Elbeuf’da doğdu, 9 Ekim 1967’de Paris’te öldü. Asıl adı Emile Herzog’dur. Rouen’deki lise öğrenimi yıllarında öğretmeni filozof Alain’in (Emile Chartier) etkisinde kalarak edebiyata yöneldi. Caen Üniversitesi’nde edebiyat öğrenimi gördü. Mezun olduktan sonra babasının tekstil fabrikasında yöneticilik yaptı. I.Dünya Savaşı’nda Ingiliz kuvvetlerinde çevirmen subay olarak çalıştı. Bu yıllardan başlayarak Anglosakson dünyasına karşı duyduğu ilgi ve hayranlık giderek yaşamını ve yapıtlarını etkileyen bir boyut kazandı. 193 8’de Fransız Akade-misi’ne seçildi. II.Dünya Savaşı yıllarında Ingiltere ve ABD’de yaşadı. Savaşın bitmesinden sonra Fransa’ya döndü.

Felsefi deneme, roman, eleştiri, inceleme, çocuk öyküleri ile bilim kurgu romanlarını da kapsayan çok çeşitli dallarda ürün veren Maurois’nın en çok tanınan yapıtları ünlü kişilerin roman türünde yazılmış biyografileridir. Yapıtlarında psikolojik incelemeler ağırlık taşır. İrdeleyici niteliği ile belirginleşen üslubu, zaman zaman ince bir alaycılık ve fantastik öğelerin de eklenmesiyle zenginlik kazanır.

•    YAPITLAR(başlıca): Roman: Ariel, 1923; Byron, 1930, (Byron); Les climates, 1928, (İklimler); Chateaubriand, 1928,  (Chateaubriand); Le cercle de famille, 1932, (Aile Çevresi); Las machine i lire les pensees, 1937, (Düşünceleri Okuyan Makine). Deneme: Un art de vivre, 1939, (Yaşamak Sanatı). Biyografi: Lelia ou la vie de George Sand, 1952, (“Lelia ya da George Sand’ın Yaşamı”); Olympio ou la vie de Victor Hugo, 1954, (“Olympio ya da Victor Hugo’nun Yaşamı”).

•    KAYNAKLAR: M.Droit, Andre Maurois, 1953.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler