Tarihi Şahsiyetler

Andre Malraux Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MALRAUX, Andre (1901-1976)

Fransız yazar ve devlet adamı. Yazarlığının yanı sıra siyasal eylemleri ve bağımsız tutumuyla yaşadığı dönemin önde gelen bir düşünce adamı olmuştur.

3    Kasım 1901’de Paris’te doğdu, 23 Kasım 1976’da aynı kentte öldü. 1919’da liseyi bitirdiği
sıralarda okuduğu kitaplardan Uzakdoğu’daki yaşam ilgisini çekti. Oralara gitmek, değişik uygarlıkları tanımak istediği için Ecoles de Langue Orientales’e (Doğu Dilleri Okulu) girdi. Bu arada ilk romanlarını da yazıyordu. 1923’te bir arkeolog grubuyla birlikte Kamboçya’ya gitti. Orada yaşayarak Uzakdoğu’yu yakından tanıdı. Sosyalizme olan yakınlığından ötürü 1926’da Çin’deki devrim hareketlerine katıldı. Bir yandan yazmayı da sürdürüyordu. La tentation de l’occideni (“Batı Ayartması”) adlı kitabı bu dönemde yayımlandı. 1933’te La condition humaine (insanlığın Hali) adlı romanı ile en önemli yapıtlarından birini verdi. 1936’da İspanya İç Savaşı çıkınca, general Franco’nun birliklerine karşı savaşan Cumhuriyetçi-ler’e katıldı. İspanya’daki yabancı hava kuvvetlerinin komutanı oldu. L’Espoir (Umut) adlı romanında bu savaşı anlattı. İç Savaş sona erince 1939’da Fransa’ya döndü. Aynı yıl çıkan II.Dünya Savaşı’nda Alman-lar’a tutsak oldu. Kaldığı tutsak kampından 1940’ta kaçmayı başardı. Savaş anılarını bir dizi roman halinde yazmak istediyse de ilk iki kitap olan La lutte avec l’ange (“Melekle Savaş”) ve Les noyers de i’Alten-burg’dan (“Altenburg’un Ceviz Ağaçları”) sonra dizi tamamlanamadı.

Savaş sürerken çeşitli yerlerde direnişçileri yönetti. Almanlar’la çete savaşına girişti, yeraltı gruplarını örgütledi ve direnişte büyük başarılar elde etti. Daha sonra Alsace ve Almanya’da çarpışmalara katıldı. Alsace-Lorraine tugayına komuta etti. Savaş bitince 1945-1946 yıllarında geçici hükümetin haberalma bakanı oldu. 1947’de General de Gaulle’ün kurduğu RPF’nin (Rassemblement du Peuple Français-Fransız Halkının Topluluğu) genel sekreterliğini yaptı. Romandan uzaklaşarak kendini sanat estetiği üzerine çalışmalara verdi. Psychologie de l’art (“Sanat Psikolojisi”) başlığı altında üç ciltlik bir yapıt yazdı. Bu ve bunu izleyen öbür yapıtları sonradan bazı eklemelerle 1951’de Les voix du silence (“Sessizliğin Sesleri”) adıyla üç cilt olarak yayımlandı.

İlgili Makaleler