Edebi Şahsiyetler

Anakreon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ANAKREON (İÖ 6.yy)

Eski Yunanlı şair. Özellikle aşk, şarap ve şenlikli eğlentileri konu alan şiirler yazmıştır.

Anadolu’da, Teos adlı İyon kentinde doğdu. İÖ 540’larda Persler’in İyonya’yı istila etmeleri üzerine Batı Trakya’daki Abdera kentine yerleşti. Ayrıntıları iyi bilinmeyen hareketli bir yaşamı vardı. Uzun süre Samos adasında Polikrates’in sarayında, bu hükümdarın İÖ 522 yılında öldürülmesinden sonra da Atina tiranı Hipparkos’un sarayında yaşadı. Seksen beş yaşındayken Atina’da öldü.

Anakreon yaşadığı sürece saygınlığı olan bir saray şairiydi. Özellikle aşk, şarap ve şenlikli eğlentileri konu alan şiirler yazdı. Yunan lirik şiirinin çeşitli ölçülerini aynı ustalıkla kullandı. Saraylı bir şaire uygun ağdalı, incelikli bir üslubu vardı. Yaşamının son günlerinde Dionysoscu geleneğin şarap, şiir ve müzikle bütünleşmiş yaşlı ozan kimliğine tıpatıp uyuyordu.

İskenderiyeli bilim adamları Anakreon’un şiirlerini ölümünden çok sonra beş kitap halinde toplamış, günümüze bunların ancak on beş sayfalık bir bölümü kalmıştır. Helenist dönemin sonlarıyla Bizans döneminde Anakreon’un üslubunda ve aynı konularda şiir yazmak yaygınlaştı. Böylece genel olarak “Anacreontea” adını taşıyan bir tür meydana çıktı. Ancak bunlar İyon dilinde olmayışları ve şairin yaşamının ayrıntılarına değinmeyişleri ile Anakreon’un şiirlerinden ayrılır. “Anacreontea”ların 1554’te Henri Estienne tarafından yayımlanması Fransız Rönesans şiirini etkilemiştir. 1555’te, Pierre de Ronsand tarafından Fransızca olarak yayımlanan bu şiirler, kısa zamanda İtalya ve Almanya’ya da yayılmış, 1800’de Thomas More tarafından İngilizce’ye çevrilmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler