Edebi Şahsiyetler

Amri Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AMRÎ (16.yy)

Türk Divan şairi. Yakın bir üslupla yazdığı gazelleriyle tanınmıştır.

Yaşamı üstüne pek az bilgi vardır. II.Bayezid dönemi (1481-1512) şeyhülislamlarından Abdülkerim Efendi’nin evlatlığıdır. Asıl adı Amr’dır. Şiirlerinde Amrî mahlasını kullandı. Latifi tezkiresi ile bazı şiir mecmualarında adı yanlış olarak Ömrî biçiminde geçer.

Medrese öğrenimi gördü. Yetişmesinde Abdülkerim Efendi’nin büyük yardımları oldu. Serfiçe kadılığına atandı. Makbul İbrahim Paşa’ya sunduğu bir kaside yüzünden bir süre sonra Vize’de görevlendirildi. Sehi Bey, Latifi, Âşık Çelebi tezkirelerinde ölüm tarihi değişiktir. 1523’ten sonra Vize’de öldüğü sanılmaktadır.

Tam bir divanı günümüze ulaşmamıştır. Yalnızca, gazel, kıt’a ve müfred’lerinden oluşan küçük bir Divan’ı vardır. Şiirleri Eğridirli Hacı Kemal ile Edirneli Nazmi’nin çalışmalarından ve diğer bazı şiir mecmualarından derlenmiştir. Amrî, arkadaşı şair Usküplü Ishak Çelebi gibi özellikle sade gazeller yazmakta başarı göstermiştir. Yunus Emre tarzında kimi şiirlerine de rastlanır. Necati Bey’den etkilendiği, şiirlerinde onun gibi atasözleri ve deyimlerden yararlandığı görülmektedir. Dizelerinde alışılmış bir dil ve üslup yoktur. Kısa vezinlerle ve pek kullanılmayan kafiyelerle yazmıştır. Kaynaklarda Divan’ı dışında başka bir yapıtına rastlanmamıştır.

•    YAPITLAR: Divan, (ö.s.), Mehmed Çavuşoğlu (yay.), 1979.

•    KAYNAKLAR: S.N.Ergun, Türk Şairleri, II, (ty); Latifi, Tezkire-i Latifî, 1896; Sehi Bey, Tezkire-i Sehi, 1907.

İlgili Makaleler