Bilim

Amazon ormanlarında yeni bir kabile bulundu (Bilim ve Yaşam)

Amazon ormanlarında yeni bir kabile bulundu

bilim-3/amazonda-yeni-kabile” 304″ 211″
Brezilya-Peru sınırındaki Amazon ormanlarında yaşayan ilkel bir kabile, yeni çekilen fotoğraflarla gün yüzüne çıktı.

Brezilya Yerlileri İzleme İdaresi tarafından çekilen fotoğraflarda, Amazon yerlisi topluluğun, son derece sağlıklı ve müreffeh bir hayat sürdüğü görünüyor.

Fotoğraflar, Amazon yerlilerinin karşı karşıya oldukları tehditlere dikkat çekmeyi amaçlayan bir kampanyanın parçası olarak yayınlandı.

Survival International çevre örgütünden Jonathan Mazower, fotoğrafların büyük önem taşıdığını söyledi:

Fotoğraflar, şimdiye kadar dış dünya ile neredeyse hiç temasa geçmemiş bir yerli kabilelesini gözler önüne getiriyor. Bu açıdan şimdiye kadar çekilmiş en önemli fotoğraflardan bahsediyoruz. Ayrıca, fotoğraflar sayesinde normalde varolduklarından bile haberdar olamayacağımız bu küçük topluluğun ne şekilde yaşadığına dair bilgi sahibi oluyoruz.

“Yerliler tehdit altında”

Mazower Amazon’da yaşayan bu kabilenin geleceğini tehdit eden temel sorunun yasadışı ağaç kesimi olduğunu belirtti:

Bölge Brezilya-Peru sınırında ve tahmin edileceği üzere Amazonlar iki ülkenin çit ya da dikenli tel gibi bir önlemle ayrılmasına izin vermiyor. Brezilya tarafında sorun yok: hükümet bu bölgede kaçak ağaç kesimi yapılmasına engel oluyor. Ancak Peru tarafı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Eğer kar amacıyla yapılan ağaç kesimleri sürerse bu kabilenin de aralarında bulunduğu amazon yerlilerinin yaşam alanları daralacak ve kabileler göçe zorlanacak. Bu durumda, Brezilya hükümeti ve aralarında Survival’ın da bulunduğu çevre örgütlerinin öncelikli talebi, Peru hükümetinin bölgedeki yaşamı tehdit eden ağaç kesimlerini engelleyici önlemler alması.

“İmrenilecek bir yaşamları var”

Jonathan Mazower modern hayatlar sürmeyen Amazon yerlilerinin hikayesinden çıkaracağımız dersler olduğunu düşünüyor:

Bu sorunun cevabı modern hayattan ne anladığınızla ilgili. Bence sözkonusu yerliler birçok açıdan modern bir hayat sürüyorlar. Mesela kendilerine yeten, açlığın yoksulluğun olmadığı bir yaşam biçimleri var. Toprakları ellerinden alınıp “medeniyete” dahil edilen milyonlarca yerliye-köylüye göre imrenilecek bir hayat sürüyorlar. Eğer kurdukları dengeye müdahale edilmezse, yani toprakları ellerinden alınmazsa uzun süre boyunca varlıklarını sürdüreceklerinden şüphem yok.