Tarihi Şahsiyetler

Alvaro Obregon Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

OBREGÖN, Alvaro (1880-1928)

Meksikalı asker ve devlet adamı. İç savaşın ardından ülkenin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunmuştur.

19    Şubat 1880’de Alamos’ta doğdu, 17 Temmuz 1928’de Mexico City’de öldü. Küçük bir toprak sahibi olan Obregön, 1911’de Huatabampo’nun belediye başkanı seçilerek siyasete atıldı. Meksika’yı uzun süre diktatörlükle yöneten Diaz’a karşı başlatılan ayaklanmalara katılmamasına karşın daha sonra Diaz’ı devirerek devlet başkanı olan Madero’yu destekledi ve ona karşı düzenlenen bir ayaklanmayı bastırdı.

Madero’yu öldürterek yönetimi ele geçiren Huerta’ya karşı Carranza ile ittifak yapan Obregön, Huerta’nın güçlerini yenerek 15 Ağustos 1914’te Mexico City’e girdi. Huerta’ya karşı Zapata, Villa ve Carranza arasında oluşturulan ittifakın çözülmesinden sonra Villa’ya karşı başlatılan askeri harekâta komutanlık etti. Nisan 1915’te Celeya’da Villa güçlerini bozguna uğrattı. Obregön, Villa’nın egemen olduğu Kuzey Meksika’da ele geçirdiği bölgelerde işçiler ve köylüler lehine düzenlemeler yaptırdı.

Ağustos 1915’te Carranza devlet başkanı oldu. 1917 anayasasının hazırlanmasında önemli rol oynayan Obregön, kısa bir süre savaş bakanlığı yaptı. Ardından Sonora’daki çiftliğine çekilerek iki yıl siyasetten uzak kaldı. Ancak Carranza’nın vaadettiği toplumsal reformları yerine getirmemesi ve yaklaşan devlet başkanlığı seçimlerinde kendi adayını seçtirme-ye çalışması üzerine, Calles ve Dela Huerta adlı iki Kuzey Meksikalı generalle birlikte Carranza’nın öldürülmesiyle sonuçlanan ayaklanmayı yönetti. 1 Aralık 1920’de devlet başkanı seçildi.

10    yıl süren iç savaşın ardından devlet başkanı seçilen Obregön siyasal istikran ve barışı yeniden sağlamak için 1917 anayasasının öngördüğü düzenlemelerin uygulanmasına yöneldi. İlk büyük toprak dağıtımı bu dönemde gerçekleştirildi. İşçilerin ve köylülerin haklarını korumaya yönelik örgütler kuruldu. Eğitim bakanlığına getirdiği J. Vasconcelos, eğitimi yeniden düzenleyerek etkili bir kültür programı başlattı. Önemli duvar ressamları bu dönemde ortaya çıktı.

Radikal eğilimlerinden dolayı Obregon’u tanımayan ABD ile 1923’te Bucareli Antlaşmasinı imzalayarak petrol şirketlerini kamulaştırmamak karşılığında ABD’nin yönetimini tanımasını sağladı. 1924’te başkanlık seçimlerinin yenilenmesi öncesinde De la Huerta’nın başlattığı ayaklanmayı bastırdı. Obregön, 1924’te başkanlık süresinin bitiminde başkanlığı Calles’e bıraktı. Calles’in, Obregön’un yeniden başkan olmasını sağlayacak bir anayasa değişikliği yapmasının ardından 1928’de yeniden devlet başkanı seçildi. Ancak aşırı dindar bir Katolik tarafından öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler