Tarihi Şahsiyetler

Allvar Gullstrand Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GULLSTRAND, Allvar (1862-1930)

İsveçli hekim, oftalmoloji uzmanı. Gözde ışık kırınımı üstüne araştırmalarıyla Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü’ nü kazanmıştır.

5    Haziran 1862’de Landskrona’da doğdu, 28 Temmuz 1930’da Stockholm’de öldü. Tanınmış bir doktorun oğlu olan Gullstrand, 1880’den başlayarak, Uppsala, Viyana ve Stockholm üniversitelerinde tıp okuyarak 1888’de de hekimlik yapabilmek için lisans, 1890’da da doktorasını aldı. 1894’te Uppsala Üniversitesine oftalmoloji profesörlüğüne atanan Gullstrand, 1913-1927 arası kendisi için kurulan fizyoloji ve fiziksel optik kürsüsünde çalışmalarını sürdürdü. Birçok üniversiteden fahri doktora alan Gullstrand’a 1911’de oftalmoloji alanındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü verildi.

Gullstrand’ın bir hekim ve oftalmoloji uzmanı olarak sürdürdüğü çalışmaları, gözün bir optik sistem olarak, fizyolojik ve geometrik optiğin sunduğu bilgilerin ışığında incelenmesine yönelikti. Bu nedenle gözdeki yapı ve tabakaların ayrıntılı bir biçimde incelenmesini gerçekleştiren Gullstrand, astigmatizm, gözde uyum mekanizması, saydam tabakanın yapısı, göz kaslarındaki felçlerin mikroskop aracılığıyla ve fotoğraf tekniğiyle incelenmesi gibi birçok önemli konuda araştırma yapmış, katarakt ameliyatı sonucu göz merceği alınmış kişiler için özel küresel camlı bir gözlük geliştirmiştir.

Gözdeki optik imge oluşumunu ve buna ilişkin olarak da ışık kırınımıyla gözdeki uyumu kuramsal ve klinik çalışmalarının ışığında araştıran Gullstrand’m geliştirdiği ve kendi adıyla anılan yarıklı lambayla, çok ince bir yarıktan yöneltilen bir ışık demeti aracılığıyla gözün ayrıntılı olarak incelenmesi olanaklıdır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler