Edebi Şahsiyetler

Allen Ginsberg Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GINSBERG, Ailen (1926 – 5 Nisan 1997, New York)

ABD’li şair. ABD edebiyatında Beat Kuşağı adıyla andan hareketin temsilcilerindendir.

3 Haziran 1926’da ABD’nin New Jersey Eyaleti’nde Newark’ta doğdu. Rus Yahudisi bir aileden gelmekteydi. Babası şairdi. Annesi uzun yıllarını bir akıl hastanesinde geçirmişti. Columbia Üniversitesi’nde öğrenim gördüğü yıllarda kurumlan hiçe sayan düşünce ve davranışlarıyla üniversite yönetimiyle çelişkiye düştü. Jack Kerouac ve Willam Burroughs (1914) gibi öteki Beat yazarlarıyla tanışması öğrencilik yıllarına rastlar. 1948’de üniversiteyi bitirdikten sonra temizlikçilikten pazar araştırmacılığına kadar türlü işlerde çalıştı. Avrupa, Meksika, Güney Amerika, Güney Afrika ve Uzak Doğu’yu gezdi. ABD’deki savaş aleyhtarı yürüyüşlere katıldı, bu nedenle birkaç kez tutuklandı. 1953’te yerleştiği San Francisco’da Beat hareketinin oluşumuna öncülük etti.

1956’da yayımlanan ilk kitabı Howl and Other Poems (“Çığlık ve Başka Şiirler”) Beat Kuşağı’nın en önemli ürünlerinden biri olarak nitelendirilir. Bu şiirler, insanları makineleştiren II. Dünya Savaşı sonrası Amerikan toplumuna karşı öfke dolu bir haykırış niteliğindedir. Ginsberg, eşcinsellik, komünizm, uyuşturucu kullanımı gibi Amerikan toplumunca onaylanmayan konuları büyük bir açıksözlülükle ele almıştır.

Ginsberg’in şiirinde kayıtsızca meydan okuyan bir üslup vardır. Düzeltmeden yazmayı ilke edinmiş, her türlü biçim kaygısını bir kenara bırakarak doğaçlamaya dayanan dağınık ve düzensiz bir şiir yaratmıştır. İlk dönemlerinde şair William Carlos Williams’m da etkisiyle günlük konuşma ritimlerini kullanarak gerçekleri fazla işlemeden doğrudan yansıtmayı seçmiştir. Walt Whitman’ın şiirindeki romantik ve bohem havanın yanı sıra William Blake’in mistisizmini de sürdürür. Jack Kerouac da etkilendiği yazarlar arasındadır. Ginsberg, Uzak Doğu’ya yaptığı gezilerle Budizm’i yakından tanımış, Doğu düşüncesinin ABD’de yaygınlaşmasında etkili olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: Howl and Other Poems, 1956, (“Çığlık ve Başka Şiirler”); Kaddish and Other Poems, 1961, (“Ağıt ve Başka Şiirler”); Empty Mirror, 1961, (“Boş Ayna”); Reality Sandımiches 1963, (“Gerçeklik Sandviçleri”); Ankor Wat, 1968; Airplane Dreams, 1968, (“Uçak Düşleri”); Planet News, 1968, (“Gezegen Haberleri”); The Fail of America, 1973, (“Amerika’nın Düşüşü”); Mind Breaths,977, (“Zihin Soluklan”). Düzyazı: Yage Letters (W.Burroughs ile), 1963; Indian Papers, 1970, (“Hindistan Notları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler