Tarih

Alkame bin Mücezziz Kimdir, Hayatı, İslam Tarihinin İlk Denizci Komutanı

Alkame b. Mücezziz b. el-A’ver el-Kinânî el-Müdlicî (ö. 20/641) İslâm tarihinde İlk deniz seferine çıkan müfrezenin kumandanlığını yapan sahâbî.

Babası Kinâne oğullarından Mücezziz, iz sürmede (kıyâfe) ve insanlara baka­rak soylarını tesbit etmedeki (kıyâfe ve firâse) maharetiyle tanınmış bir sahâbî idi. Üsame ile babası Zeyd b. Hârise’nin ayaklarına bakarak bunların aynı soy­dan gelen insanların ayaklan olduğunu söylemesi Hz. Peygamber’i çok sevindir­mişti.

Hicretin 9. yılında Habeşlilerden bir grubun gemilerle Mekke yakınındaki Şu-aybe sahiline kadar geldiği haber alının­ca. Hz. Peygamber Alkame’yi 300 kişilik bir müfrezeye kumandan tayin ederek Habeşliler’in üzerine gönderdi. Seriyyetü’1-Ensârîveya Seriyyetü Alkame b. Mü­cezziz diye anılan bu ilk deniz seferine katılan mücahidler denize açıldılarsa da Habeşliler’i bulamayarak geri döndüler.

Alkame, Halife Ebû Bekir tarafından Filistin taraflarına gönderilen orduda da Amr b. As’a bağlı olarak kumanda görevi aldı. Onun bu görevi Hz. Ömer zamanında da devam etti ve RlistirTin önemli şehirlerinden Gazze’yi İslâm top­raklarına kattı. Filistin fethedildikten sonra bölgenin yarısının yönetimi ken­disine bırakıldı. Hz. Ömer’le kumandan­ları arasında Câbiyede vuku bulan tar­tışmada o da bulundu.

Hicretin 20. yılında Halife Ömer deniz yoluyla Habeşistan’a göndereceği askerî birliğin başına Alkameyi geçirdi. Fakat çıkan bir fırtınada Alkame askeriyle bir­likte boğularak şehid oldu. Bu olaydan sonra halife deniz yoluyla sefer düzenle­memeye karar verdi. Bu faciadan sade­ce Alkame’nin kurtulduğu, Hz. Ömer’in vefatı sırasında Filistin’deki yöneticilik görevine devam ettiği ve Hz. Osman dev­rindeki fetihlere katıldığı da rivayet edilmektedir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler