Filozof Biyografileri

Alice Cunningham Fletcher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FLETCHER, Alice Cunningham (1838-1923) ABD’li antropolog. Amerikan kızılderililerinin yaşamları konusunda çalışmalar yapmıştır.

15 Mart 1838’de Küba’nın Havana kentinde doğdu. 6 Nisan 1923’te Washington’da öldü. Çocukluğunda özel eğitim gören Fietcher, 1870’lerde Amerikan kızılderililerinin yaşamıyla ilgilenmeye başladı ve Harvard Üniversitesi’ne bağlı Peabody Müzesi’nde arkeoloji ve etnoloji alanlarında çalışmalar yaptı.

1881’de bir misyoner grubuyla birlikte Nebraska ve Güney Dakota’ya gitti ve buradaki kızılderililere ait yerleşim bölgelerini dolaştı. Daha sonra Omaha kızılderilileriyle birlikte yaşamaya başladı ve onların yaşantılarım inceledi. 1882’de Washington’a giderek aynı yıl Omaha kabilesine ait ortak toprakların küçük tarımsal mülkler halinde bölüştürülmesini hedefleyen bir yasanın çıkarılmasını sağladı. 1887’de, yine onun çabaları sonucu kabul edilen bir yasa ile kızılderililere ait ortak toprakların bölüştürülmesi tamamlanırken onlara yurttaşlık hakkı tanındı.

Fietcher 1893’te Women’s Anthropological Society’nin (“Kadınlar Antropoloji Derneği”) başkanı oldu. 1896’da American Association for the Advance-ment of Science’m (“Amerikan Bilim Geliştirme Kurumu”) başkan yardımcılığını 1905’te American Folklore Society’nin (“Amerikan Folklor Derneği”) başkanlığını yaptı.

• YAPITLAR (başlıca): Irıdian Story and Songfrom North America, 1900, (“Kuzey Amerika Kızılderililerinin Hikâyesi ve Şarkıları”); The Hako: A Pawnee Ceremony, 1904, (“Hako: Bir Pawnee Töreni”); The Omaha Trihe, 1911, (“Omaha Kabilesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler