Tarihi Şahsiyetler

Ali Yücel (güreşçi) Kimdir, Hayatı, Kariyeri, Hakkında Bilgi

YÜCEL, Ali (1930-1981)

Türk, güreşçi. Avrupa ve Dünya şampiyonlukları kazanmıştır.

14  Nisan 1930’da Tokat’ta doğdu, 11 Kasım 1981’de İstanbul’da öldü. 14 yaşında öğrenim yapmak için Ankara’ya gitti. Daha önce çevresinde iyi bir karakucakçı olarak tanınmıştı. İlk güreşini Mustafa Ersoy’la Grekoromen’de denedi. Ankara Demirspor, Ankaragücü, Tekel ve Ankara Eğitim salonlarında minder güreşinde deneyim kazandı.

1947’de çalışmak üzere İstanbul’a geldi ve İstanbul Güreş Kulübü’ne girdi. 1949’da Avrupa turnesi seçmelerine katıldı ve Fehmi Büyükmutlu’yu yenerek milli takıma girdi. İtalya, İsviçre, İsveç ve Belçika’yı kapsayan bu turnede sekiz güreş yapıp hepsini kazandı. Yendikleri arasında İtalyan Olimpiyat şampiyonu Lombardini de vardı.

1949 Avrupa Şampiyonası’ndaki seçmelerde karşısına Bayram Şit çıktı. Seçmeyi kazanan Yücel bu şampiyonada tüm rakiplerini yenerek Avrupa birinciliğini kazandı. Ertesi yıl 52 kiloda Avrupa Grekoromen şampiyonasına götürüldü. İsveçli Johansson’a yenilerek ikinci oldu. 1951 Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nın en teknik güreşçisi ve birincisi oldu. 1952’de İstanbul Güreş Kulübü’nün İsveç turnesi
Yücel’in spor yaşamının sonu oldu. Güreşçi Bektaş Çan’la bir mağazadan saat çalmakla suçlandı. İsveç polisi yeterli kanıt bulamadığı gerekçesiyle onları serbest bıraktı. Bu olaydan sonra Yücel bir daha toparlanamadı. Suçsuz olduğunu söylemesine karşın 1952 Olimpiyat oyunları öncesinde yaşam boyu boykotla cezalandırıldı. 1960’ta cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteği ile affedildi. 30 yaşında tekrar mindere çıktıysa da başarılı olamadı. Daha sonra Güreş Federasyonu antrenörlüğüne getirildi. Ali Rıza Alan’ın yetişmesine yardımcı oldu. 1981’de MTTB spor salonunda ölmüş olarak bulundu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi