Kimdir

Ali Cevheri Efendi (Ali Bin Bali) kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi:

Ali Cevheri Efendi (Ali Bin Bali) kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Budin (Budapeşte) Kadısı iken vefat eden kadılar sınıfından Alaiyyeli Uzun Bali Efendi’nin oğlu olup (Mennik) şöhreti He bilinirdi. İstanbul’da tahsilini ikmalden sonra niyabet (kadılık) ile bir çok yerlere seyahat edip 991 (1583) tarihinde Maraş Naibi (Kadısı) iken vefat ederek Alauddevle Camii avlusunda defn edildi. Tarihin hal tercemeleri şu’besinden (El-lkdu’l-Manzum Fi Zikr-i Efazili’r-Rum) ile tarihten (Nadiretü’z-Zemen Fi Tarihi’l-Yemen) isminde seçkin tarihi vardır. Diğer eserleri aşağıdadır:

(Haşiye-i şerh-i Miftahu Mine’l-Belaga), (Metn u şerh Mine’s-Sarf), (Haşiye-i Alel-Hidaye Mine’l-Fıkh), (Risaletu’ş-şem’iyye Mine’l-Fıkh) ve (Hayru’l-Kelam Fi’n-Naksi An Ağlati’l-Avam)dır.

Arapça kasideleri de kuvvetlidir. Zikr edilen kitablardan birincisi bir nev’i (şakayik-i Numaniyye)ye Arapça yazılan bir zeylden ibaret olup sonradan (Şakayik) ile beraber Mısır’da bastırılmıştır. Şeyh Ömerübnü Muhammed Eş-Sami El-Hanefi’nin fetva ilminden bahseden (Nisabu’l-ihtisab) adlı eserini de terceme etmiştir.

Eserlerinden Yalnız (Şakayık Zeyli) basılmıştır.

Kaynak: Osmanlı Müellifleri, Bursalı Mehmed Tahir Bey, Meral Yayınevi, 3. Cilt.