Tarihi Şahsiyetler

Ali Çetinkaya Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ali Çetinkaya. Asker, siyaset ve devlet adamı (Afyon 1878 – İstanbul 21 Şubat 1949, lakapları: “Kel” Ali, “Cellat” Ali). Eski büyükelçi ve Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt’ün dedesidir.

Afyonkarahisar Rüştiyesi’nde ve Bursa Askeri İdadisi’nde okudu. 1898’de Harp Okulu’nu bitirdikten sonra ilk görevi, çete savaşlarının sürdüğü Balkanlar’da Arnavutluk sınırında karakol komutanlığı oldu. Bunu, çeşitli cephelerdeki görevler izledi: 1911’de Derne’de Mustafa Kemal ile birlikte İtalyanlar’a karşı çarpıştı; daha  Trablusgarp’taki savaş bitmeden Irak Cephesi’ne gönderildi; ardından Kafkasya Cephesi’nde ateş hattına girdi; çok geçmeden tekrar Makedonya’da görevlendirildi; bu sıralar rütbesi yarbaylığa yükselmişti.

Yunan ordusunun İzmir’e çıktığı günlerde ise Ayvalık Cephesi’nde 72. Alay Komutanlığı’na getirildi. Orada düşmana ilk kurşunu atan Çetinkaya’nın askerleri oldu ve Yunan birlikleri bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Günümüzde burada Yunan işgaline karşı atılan ilk kurşunun yeri olan Ayvalık Şehir Merkezi’nde yeralan hakim tepede TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı yer almakta ve terör sebebi ile Şehit olan askeri personelin aileleri ve yine terör sebebi ile gazi unvanına sahip olan askeri personele hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler