Edebi Şahsiyetler

Alfred Tennyson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TENNYSON, Alfred (1809-1892)

îngiliz, şair. Victoria dönemi (1837-1901) duyarlığını dile getiren şiirler yazmıştır.

6 Ağustos 1809’da Somersby’de doğdu, 6 Ekim 1892’de Aldworth’te öldü. Bir Anglikan papazının oğluydu. Edebiyat eğitimine çok küçük yaşta, babasının gözetimi altında başladı. On iki yaşına geldiğinde Milton ve Byron tarzında şiirler yazıyordu. 1828’de Cambridge Üniversitesi’nde Trinity College’a girdi. 1830’da, kral VILFerdinand’a karşı ayaklananlara yardım etmek için Ispanya’ya gitti. Aynı yıl ilk önemli kitabı olan Poems, Chiefly Lyrical’ı (“Çoğu Lirik Olan Şiirler”) yayımladı. Mezun olmadan üniversiteden ayrıldı.

1850’de, Ispanya’ya birlikte gitmiş olduğu en yakın arkadaşı Arthur Hallam’ın 1833’teki ölümü üzerine yazdığı ağıtları In Memoriam (“Anısına”) adı altında bir kitapta yayımladı. Hem eleştirmenlerce, hem de şiir okurlarınca çok beğenilen bu kitap, ona kraliçe Victoria’nın da dostluğunu kazandırdı. Aynı yıl Wordsworth’un ölümüyle boşalmış olan Saray şairliğine atandı. İngiliz edebiyatında hiçbir şairin ulaşamadığı bir popülerlik kazandı. 1883’te, daha önce Disraeli ve Gladstone tarafından kendisine iki kez önerildiği halde geri çevirmiş olduğu lordluk unvanını kabul etti ve Aldworth Baronu oldu. Son şiirlerinin bir bölümünü içeren Demeter and Other Poems (“Demeter ve Başka Şiirler”) adlı kitabı 1889’da yayımlandığında bir hafta içinde 20 bin adet satarak bir rekor kırdı.

Tennyson bir yandan klasik mitoloji ve Orta Çağ efsanelerinden özümlediği yumuşak bir hüzün havasıyla Byron ve Keats’e bağlanmış, bir yandan da kendi döneminin bilime ve teknolojik-toplumsal ilerlemeye inanan okur kitlesine seslenmiştir. Şiirinin güçlü yönü, Wordsworth ve Keats’de bile görülmemiş olan ölçü kusursuzluğudur. Ancak, kapsadığı alan oldukça dar, konuları sınırlı ve gelenekseldir. Romantik şiirin daha önceki ustalarında görülen büyük gerilimden yoksundur. Tennyson günümüzde, esas olarak teknik ustalığıyla değerlendirilmektedir.

• YAPITLAR (başlıca) Şiir: Poems, Chiefly Lyrical, 1830, (“Çoğu Lirik Olan Şiirler”); Poems, 2 cilt, 1842, (“Şiirler”); In Memoriam, 1850, (“Anısına”); Maud and Other Poems, 1855, (“Maud ve Başka Şiirler”); ldylls of the King, 1859-1885, (“Kral’ın Çobanıl Şiirleri”); Enoch Arden and Other Poems, 1864, (“Enoch Arden ve Başka Şiirler”); Tiresias and Other Poems, 1885, (“Tiresias ve Başka Şiirler”); The Death of Eonone, 1892, (“Eonone’nin Ölümü”). Oyun: Queen Mary, 1875, (“Kraliçe Mary”); Harold, 1876; Becket, 1884; The Promise of May, 1886, (“Mayısın Vaadi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler