Filozof Biyografileri

Alfred Schütz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHUTZ, Alfred (1899-1959) Alman, sosyolog. Sosyolojide görüngübilimi temel alan bir yaklaşım geliştirmiştir.

Avusturya’da doğdu, ABD’nin New York kentinde öldü. Viyana Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1939’da ABD’ye göç etti. New School for Social Research’te felsefe ve sosyoloji profesörü olarak ders verdi.

Schutz felsefe alanında filozof Edmund Husserl’in görüngübilimini (fenomenoloji) toplumsal gerçekliğin sorunlarına uygulayarak, yöntembilim alanında ise görüngübilimsel (fenomenolojik) kavramları Max Weber’in sosyolojisine bağlamaya çalışarak, sosyal bilimi görüngübilimsel bir temel üzerinde geliştirmeyi amaçlamıştır.

Schutz’a göre, sosyal bilimlerin en önemli sorunu toplumsal yaşamın en önemli alanı olarak gördüğü günlük yaşamı ve günlük yaşamın belirlediği görüş, duyuş, davranış ve düşünüş biçimlerinin oluşturduğu sağduyu gerçekliğini incelemek olmalıdır. Ona göre sağduyu tüm bireylerin paylaştığı, diğerlerince de paylaşıldığını kabul ederek davrandığı ve üzerine yaşamını kurduğu bir toplumsal gerçekliktir. The Phenomenology of the Social World (“Toplumsal Dünyanın Görüngübilimi”) adlı kitabında görüngübilim yöntemiyle, M. Weber’in yorumlayıcı anlama (Verstehen) kavramını ve anlamın öznel yorumu önermesini birleştirerek, günlük yaşam gerçekliğinin temel özelliklerini açığa çıkarmaya, tanımlamaya ve çözümlemeye çalışmıştır.

İlgili Makaleler