Tarihi Şahsiyetler

Alfred Milner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MILNER, Alfred (1854-1925)

İngiliz devlet adamı. Güney Afrika’nın sömürgeleştirilmesinde etkin rol oynamıştır.

23    Mart 1854’te Almanya’nın Hesse Eyaleti’nde Giessen’de doğdu, 13 Mayıs 1925’te İngiltere’de Canterbury yakınlarında Sturrv Court’da öldü. Londra’da King’s College’da ve Oxford’da Balliol College’da öğrenim gördü. Parlak öğrencilik yıllarının ardından bir süre hukukçu ve gazeteci olarak çalıştı. Liberal Parti’nin adayı olarak katıldığı 1885 seçimlerini kazanamayan Milner, iki yıl sonra maliye bakanı George Goschen’in özel sekreteri oldu. 1889-1892 arasında maliye müşaviri olarak görevli olduğu Mısır’da ve 1892-1897arasındaİngiltere’de Yurtiçi Gelirler Kurulu başkanlığı sırasında izlediği başarılı maliye politikası ile yöneticilik yeteneğini kanıtladı.

İngiliz emperyalizminin yayılmacı politikasının ateşli bir savunucusu olan Milner, 1897’de Güney Afrika yüksek komiserliğine ve Kap Sömürgesi genel valiliğine getirildi. Bu görevi sırasında Boerler’le barış görüşmelerini yeniden başlatmakla görevlendirildi. Savaş yanlısı politikasıyla, Mayıs-Haziran 1899’da Bloemfontein Konferansı’nda Boerler’le yapılan barış görüşmelerinin uzaması ve sonuçsuz kalmasında etkili oldu. 1899’da başlayıp 1902’ye dek süren İngiltere’ nin Transvaal ile Orange Özgür Devleti’ni ele geçirmesiyle sonuçlanan Boer Savaşı’nda gösterdiği yararlılıklar nedeniyle vikont unvanım aldı. Aynı yıl Kap Sömürgesi genel valiliğini bırakarak, ele geçirilen bu iki devletin genel valiliğine atandı. 1905’e değin süren bu görevi sırasında altın madenciliğini teşvik ederek, İngiliz göçmenler için ülkeyi çekici kılmaya çalıştı ve madencilik alanından elde edilen gelirleri ülkenin yeniden inşası ve imarı için kullandı. Demiryolu yapımı, tarımsal arazilerin yeniden canlandırılması, eğitim reformu gibi programlan uygulamaya koydu. Savaş sonrası bunalımın etkisiyle çok az sayıda yeni İngiliz göçmenin gelmesi nedeniyle Güney Afrika’yı İngilizleştirme politikasında başarıya ulaşamadıysa da İngiliz Uluslar Topluluğu’na bağlı bir dominyon olarak Güney Afrika Birliği’nin temelini oluşturacak bir iktisadi birliğin kurulmasını sağladı.

I.Dünya Savaşı sırasında Lloyd George’un 1916-1918 yılları arasında yönetimde kalan savaş kabinesinde yer aldı. Nisan 1918’de savaş başkanı oldu. Aynı yılın Aralık ayında sömürgeler bakanı olarak barış konferanslarına katıldı. Mısır’a bağımsızlık verilmesi doğrultusundaki önerisi kabine tarafından reddedilince 1921’de istifa etti.

•    YAPITLAR (başlıca): Englandin Egypt, 1892, (“Mısır’da İngiltere”); The Nation and the Empire, 1913, (“Ulus ve İmparatorluk”); The Questions of the Hour, 1923, (“Zamanın Sorunları”); The Milner Papers: South Africa, (ö.s.), Cecil Headlam (der.), 2 cilt, 1931-1933, (“Milner Yazıları: Güney Afrika”).

•    KAYNAKLAR: E.Crankshaw, The Forsaken Idea: A Study of Viscount Milner, 1952; L.Curti, With Milner in South Africa, 1951.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler