Tarihi Şahsiyetler

Alfred Kastler Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

Kastler atom fiziği alanındaki çalışmalarını özellikle radyofrekans ince yapı ve aşırı ince yapı ölçümleri üzerinde yoğunlaştırdı. Manyetik rezonans ve ışınlama yöntemleri yardımıyla belirlenebilen bu yapılar, optik tayf ölçümünde gözlenemezler. Kastler, bu iki yöntemi birleştirerek geliştirdiği “optik pompalama” ile atomları bir enerji düzeyinden başka bir üst enerji düzeyine çıkartarak bu sorunu çözmüştür.

Herhangi bir sistemde düzensiz olarak dağılmış atomların kendi manyetik alanları vardır. Sisteme optik pompalama uygulandığında, tekil manyetik enerji düzeyleri yeniden düzenlenir ve atomlar tek bir manyetik alan doğuracak biçimde yönelim kazanırlar. Böylece, sistemin toplam enerjisi artarken kuvantum durumları değişen atomların, ince yapı ve radyofrekans tayfının yanı sıra, elektron ya da çekirdek polarizasyonlarının kesitlerinin ve salınım güçlerinin ölçülebilmesi de olanaklılık kazanır.

Öte yandan, optik pompalama sırasında elektronlar ışıktaki fotonları emerek enerjilerini artırırlar. Daha sonra madde kendi değerlilik kuşağına, ya da alt enerji düzeyine dönerken, bu fazla enerjiyi tek bir dalga boyunda ve aynı fazda elektro manyetik dalgalar biçiminde açığa çıkartır. Görülebilen ışık frekansındaki ışınımlara laser, daha küçük dalga boyundaki ışınımlara da maser denir.

Kastler, çalışmalarıyla atom yapısı incelemelerine yeni veriler sağlamış ve laser ile maşerin geliştirilmesini olanaklı kılmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler