Edebi Şahsiyetler

Alfred Harmsworth Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NORTHCLIFFE, Alfred Harmsworth (1865-1922)

İngiliz, gazeteci. İngiltere’de popüler gazeteciliğin ve magazin yayımcılığının başlatıcısıdır.

Alfred Charles William Harmsworth Northcliffe, 15 Temmuz 1865’te Dublin yakınlarında Chapelizod’da doğdu, 14 Ağustos 1922’de Londra’da öldü. 15 yaşındayken okulu bıraktı ve yerel gazetelerde serbest yazarlık ve muhabirlik yapmaya başladı. Ingiltere’de bugün de yayımını sürdüren çeşitli gazete ve dergilerden seçme yazıları içeren Tit-bits adlı derginin başarısından esinlenerek, Answers to Corres-pondents adıyla, benzer bir haftalık dergi çıkardı. Bu derginin başarılı olması üzerine, kardeşi Harold’un mali desteğinden ve ilan almak için iş çevreleriyle yakınlığından yararlanarak işi genişletmeye başladı.
Aralarında eğlendirici olmayı amaçlayan Comic Cuts ve kadınlara yörelik Forget-Me-Not’ın (Unutma Beni) bulunduğu bir dizi ucuz ve magazine yönelik süreli yayın yayımladı. Bu yayınlar, daha sonra dünyanın en büyük süreli yayın şirketi olan Amalgamated Press’in (1959’dan sonra Fleetway Press) temeli oldu.

1894’te, iflas etmek üzere olan London Evening News’u satın alarak günlük gazete alanına girdi. Gazeteyi kısa haberler, günlük öyküler ve kadınlara yönelik bir sütunla, kısa sürede kârlı ve yüksek tirajlı hale getirdi. Yarım penilik ucuz yerel gazeteler zinciri düşüncesini gerçekleştirmek için Glasgow’da iki gazete satın alarak, ikisini Glasgow Daily Record adıyla birleştirdi. Bu girişimini bütün ülkeye yönelik olarak sürdürmek için 1896’da Londra’da, “yarım peniye bir penilik günlük gazete” duyurusuyla Daily Mail’i çıkarmaya başladı. Amerikan tarzında canlı mizanpajı, öyküleştirerek haber verişi, siyasal ve toplumsal dedikoduları ve kısa makaleleri ile yeni bir olay olan Daily Mail, yeni bir okur kitlesi yaratarak büyük bir başarı kazandı. Northcliffe, daha sonra, Sunday Dispatch adıyla, ülkenin en çok satan pazar gazetesini ve daha çok kadınlara yönelik ve fotoğraflı haberleriyle satış bakımından Daily Mail ile yarışan Daily Mirror’ı yarattı. 1908’de The Times’ın denetimini ele geçirdi ve fiyatını bir peniye düşürerek tirajını yükseltmeye çalıştı. Bu gazete, I.Dünya Savaşı sırasında, Ingiltere’nin siyaseti üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu.

Northcliffe, İngiliz gazetecilik tarihinde popüler magazin gazeteciliğinin kurucusu olarak önemli bir yere sahiptir. Basının yörüngesini, bilgi verme ve yorum yapma işlevinden, ticari yanı ağır basan, kitlelere yönelik ve eğlendirici olma yönünde değiştirmiştir. Gazete ve dergi yayımcılığını, bir alan durumuna getiren ilk kişilerden biridir. Basında, ticari amaçların ön planda tutulmaya başlaması, bağımsız siyasal içerikli yayınlar yapan yayımcıların, büyük gazete sahiplerine ve işletme müdürlerine bağımlı olmasına, eski tipte birçok gazetenin yok olmasına ve gazeteciliğin ticaretin bir dalı durumuna gelmesine yol açmıştır. Northcliffe ile birlikte, halkı satın almaya en kolay neyin ikna ettiğinin ortaya çıkarılması, halkın ne istediğinin sorgulanmasının yerini almıştır. Northcliffe’in bunu başarmasının nedeni olarak, onun, okurlarının çoğunun, içgüdü ve önyargılarını paylaşan birisi olması gösterilir. Neıvspapers and Their Millionaires (“Gazeteler ve Milyonerleri”) adlı kitabında, kendisini diğer gazete sahiplerinden, bu işi hobi olarak yapan milyoner değil, sonradan milyoner olan bir gazeteci olmasıyla ayırt etmiştir.

1917’de vikont sanını alan Northcliffe, aynı yıl ABD’ye giden İngiliz Savaş Misyonu’na başkanlık etmiş ve 1918’de düşman ülkelerdeki propagandayı yönetmekle görevlendirilmişti. My Journey Round the World (“Dünya Yolculuğum”) adıyla yayımlanan notlarını derlediği bir dünya turundan kısa bir süre sonra öldüğünde, şirketti Amalgamated Press, yetmişe yakın gazete ve derginin yayımını sürdürüyordu.

•    YAPITLAR (başlıca): Newspapers and Their Millionaires, 1922, (“Gazeteler ve Milyonerleri”); My Journey Round the World, (ö.s.), 1923, (“Dünya Yolculuğum”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler