Filozof Biyografileri

Alfred Cort Haddon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HADDON, Alfred Cort (1855-1940)

İngiliz, antropolog. Çağdaş İngiliz antropolojisinin kurucularındandır.

24 Mayıs 1855’te Londra’da doğdu, 20 Nisan 1940’ta Cambridge’de öldü. Cambridge Üniversite-si’ne bağlı Christ College’da öğrenim gördü. Karşılaştırmalı anatomi ve zooloji alanında uzmanlaştı. 1880’de Dublin Kraliyet Bilim Koleji’nde zooloji profesörü oldu.

1877’de yayımlanan Introduction to the Study of Embryology (“Embriyoloji Çalışmalarına Giriş”) adlı ilk yapıtını deniz biyolojisi ile ilgili yayınları izledi. 1888’de mercan kayalıklarının yapılarını incelemek amacıyla Avustralya’nın kuzeyindeki Torres Boğa-zı’na yapılan bir bilimsel araştırma gezisine katıldı. Bu yörede karşılaştığı yerlilerin yaşamlarıyla ilgilendi ve çalışmalarım bu alana yöneltti. 1893’te Cambridge Üniversitesi’nde fiziksel antropoloji dersleri vermeye başladı. 1901’e değin Dublin’deki görevini de sürdürdü.

1898’de Cambridge Üniversitesi’nde oluşturduğu bir antropolojik araştırma grubu ile Torres Boğazı, Yeni Gine ve Saravak yöresine bir gezi düzenledi. Burada çağdaş antropolojik alan araştırmasının temel yöntemlerini denedi. Dönüşünde Cambridge Üniversitesi’nde etnoloji alanında öğretim üyesi oldu. 1904’te Antropoloji Çalışmaları Kürsüsü’nü kurdu ve 1929’a değin burada öğretim üyesi olarak çalıştı.

Toplumsal evrim, sanatın verimi gibi alanlarda yaptığı araştırmalarıyla tamnan Haddon’un 600’den fazla yayını vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Introduction to the Study of Embryology, 1887, (“Embriyoloji Çalışmalarına Giriş”); Evolution in Art, 1895, (“Sanatta Evrim”); Head-Hunters; Black, White and Brown, 1901, (“Kafa Avcıları: Siyah, Beyaz ve Kahverengi”); Reports of the Cambridge An-thropological Expedition, to Torres Straits, 6 cilt, 1901-1935, (“Torres Boğazı’na yapılan Cambridge Antropoloji Seferinin Raporları”); The Races of Man and Their Distri-bution, 1909, (“İnsan Irkları ve Dağılımları”); Wanderings of Peoples, 1911, (“İnsanların Yolculukları”); We Europeans: A Survey of“Racial” Problems (J.S. Huxley ile), 1936, (“Biz Avrupalılar: “Irk” Sorunları Üzerine Bir Araştırma”).

•  KAYNAKLAR: A.H. Quiggin, Haddon on the Head-Hunters: A Short Sketch of the Life of A.C.Haddon, 1942.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler