Tarihi Şahsiyetler

Alexis de Tocqueville Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TOCQUEVILLE, Alexis de (1805-1859)

Fransız siyaset kuramcısı ve devlet adamı. ABD’deki siyasal sistemin çözümlemesinden yola çıkarak geliştirdiği demokratik eşitlikçilik üzerine tezleriyle ünlüdür.

Alexis Charles Henri Maurice Clerel de Tocqueville 29 Temmuz 1805’te Paris’te doğdu, 16 Nisan 1859’da Cannes’da öldü. Normandiyalı soylu bir aileden gelmekteydi. Kralcı olan babası polis şefiydi ve kral X.Charles tarafından soylu yapılmıştı. 1823-1826 arasında hukuk öğrenimi gördü. 1827’de Versa-illes sulh hakiminin yardımcılığına atandı. Temmuz 1830 Devrimi’nden sonra, yeni rejime bağlılık yemini etmesine karşın, ailesinin kralcı olması nedeniyle kuşkulu görülüp küçük bir yargıçlık görevine getirilince meslektaşı ve yakın arkadaşı Gustave de Beaumont ile ABD’ye giderek, Mayıs 1831-Şubat 1832 arasında, dokuz ay, cezaevi reformu üzerine araştırmalar yaptı. Bu araştırmalarının sonuçlarını Beaumont ile birlikte yazdığı Du systeme penitentiaire aux Etat-Unis et de son application en France’u (“Birleşik Devletler’de Cezaevi Sistemi ve Fransa’da Uygulanması Üzerine”) bir araya getirdi. Amerikan demokrasisi üzerine gözlemlerini ise De la democratie en Ameriquee (“Amerika’da Demokrasi Üzerine”) derledi. 1841’de Fransız Akademisi üyeliğine kabul edilmesini hazırlayan ve ona siyaset bilimcisi olarak ün kazandıran bu kitabında eski liberal gelenekten koparak, Fransız siyasal sistemini Ingiliz anayasal monarşisi yerine ABD siyasal sistemi ile karşılaştırmaktaydı. 19.yy’ın ilk yarısındaki ABD siyasal sisteminin ayrıntılı bir çözümlemesi olan De la democratie en Amerique, siyasal düşünce tarihinin önemli kitaplarından biri durumuna geldi.

1839’da Millet Meclisi’ne seçildikten sonra cezaevi reformu, kölecilik ve sömürge siyaseti gibi konularda komisyon raportörlüğü yaptı. 1848 Devrimi’nden sonra muhafazakâr cumhuriyetçi olarak Kurucu Meclis’e ve II. Cumhuriyet’in anayasasını hazırlayan komiteye seçildi. 1849’da kısa bir süre dışişleri bakanlığı yaptı. Louis Napoleon’un 2 Aralık 1851 hükümet darbesine karşı çıktığı ve yeni rejime bağlılık yemini etmediği için resmi görevlerinden alındı. Yaşamının geri kalan yıllarını araştırmalar yaparak geçirdi. 1856’da yayımladığı L’ancien regime et la revolution (“Eski Rejim ve Devrim”) adlı kitabında 1789 Devrimi sonrası Fransız toplumunu eski rejimde olduğu gibi despotizmi kabullenmeye hazırlayan, siyasal davranış ve eğilimlere dikkat çekti.

İlgili Makaleler