Edebiyat

Alexandre Dumas (Baba) Kimdir, Hayatı, Eserleri

Alexandre Dumas (Baba). Fransız roman ve oyun yazarı  (24 Temmuz 1802’de Villers-Cotterêts’de doğdu, 5 Aralık 1870’te Dieppe yakınlarında Puvs’de öldü).

Hayatı ve Edebi Kişiliği

General Dumas’nın oğluydu. Noter kâtipliği yaptı ve Orleans Dükü’nün sekreterliğinde çalıştı. Büyük bir tutkuyla Shakespeare, Byron ve Walter Scott’un eserlerini okudu. Önceleri tiyatroyla ilgilendi: Av ve Aşk, Düğün ve Cenaze, Christine. 16.yy sonlarında Fransız toplumunu tasvir eden III. Henri ve Sarayı adlı romantik dramıyla üne kavuştu. Bu Fransa’da oynanan ilk romantik oyun oldu (Şubat 1829). Nesle Kulesi adlı oyunu aralıksız sekiz yüz kez oynandı. Antony ise romantik dönemin tüm özelliklerini taşıyan bir oyundu. Romantikler’in özlemlerine uyduğu için bu oyunun başkaldıran, gizemli ve coşkulu kahramanı hemen benimsendi. 1832’den başlayarak birçok arkadaşının, özellikle de tarihçi Auguste Maquet’nin yardımıyla yaklaşık seksen tarihsel roman yazdı. Çağının en tanınmış yazarlarından biri olmasını sağlayan eserleri arasında Üç Silahşörler, Yirmi Yıl Sonra, Bragelonne Vikontu, Monte-Kristo Kontu ve Kraliçe Margot, Bavan Monserau sayılabilir. Bu romanlarından büyük bir servet kazandı, ancak bir süre sonra tüm servetini tükettiğinden 1851’de alacaklılardan kaçmak için Belçika’ya gitti. Orada yazdığı Anılar adlı eserinde kendi yaşamını dile getirdi. 1854’te Fransa’ya döndü ve yazmayı bıraktı. 5 Aralık 1870’te Dieppe yakınlarında Puvs’de öldü.

Çağının en verimli yazarlarından biri olan A.Dumas yaklaşık üç yüz eser bıraktı. Konularını tarihten alan ve belirli bir görüşü savunan oyunlarında, türleri dram, komedi, vb. gibi birbirinden ayıran ve zaman, yer ve konu birliği kuralına sıkı sıkıya bağlı kalan klasik tiyatro anlayışına karşı çıktı. Hugo, Vigny ve Musset ile birlikte romantik tiyatronun en mükemmel örneklerini verdi.

Eserleri

Oyun
La chasse et l’amour, 1825, (Av ve Aşk), La noce et l’enterrement, 1826, (Düğün ve Cenaze),
Christine, 1826,Henri III et sa cour, 1829, (III.Henri ve Sarayı),La tour de Nesle, 1832, (Nesle Kulesi),Antony, 1831.

    Roman
    Les trois mousquetaires, 1844, (Üç Silahşörler), Vingt ans après, 1845, (Yirmi Yıl Sonra),Le vicomte de Bragelonne, 1845,Le comte de Monte-Cristo, 1845, (Monte Kristo Kontu),La reine Margot, 1845, (Kraliçe Margot),La dame de Monsoreau, 1846,(Bayan Monsoreau),

      Anı
      Mémoires, 1852-1854, (Anılar).

        İlgili Makaleler