Kimdir

Alexandre Bertrand kimdir? Hayatı ve eserleri

Alexandre Bertrand kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1795-1831) Fransız doktor ve düşünür. Uyur­gezerliği felsefe ve fizyoloji açısından incelemiştir. Alexandre-Jacques François Bertrand Rennes’de doğdu ve orada öldü. 1814’te Politeknik Okulu’na girdi, bir yıl sonra politik nedenlerden ötürü öğreni­mini bırakmak zorunda kaldı. 1819’da Paris Tıp Fakültesi’ne başladı ve doktor oldu. Le Globe dergisi­nin kurulmasında büyük yardımı olan Bertrand 5 yıl süreyle bu derginin bilim bölümünün redaktörlüğünü yaptı. Bu dergide dengesini yitirmiş olanlara ölüm cezası verilmemesi görüşünü içeren yazılar yazdı.

Bertrand, uzun süre üzerinde çalıştığı uyurgezer­liği bağımsız bir bilim alanına yaymak istemişti. Bu düşünceyle Traite du Somnambulhme (“Uyurgezer­lik Üstüne Kitap”) adlı, bilginlerce tepki ile karşıla­nan, bir kitap yazmış, büyük ilgi toplamıştı.

Bertrand’a göre dört tür uyurgezerlik vardır:

Sağlıklı insanların uykularında görülen uyurge­zerlik. Kimi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan

uyurgezerlik. Manyetizmacıların oluşturduğu yapay uyurgezerlik ve aşırı bir ruh coşkunluğunun ürünü olan uyurgezerlik.

Onun kuramında biri içsel öteki dışsal olmak üzere iki tür yaşam vardır. Uyku durumunda dışsal yaşamın bir etkinliği yoktur. Buna karşılık içsel yaşamda sınır liflerinin kendiliğinden devinimleri nedeniyle düşler oluşur. Dışsal yaşam kasla ilgili devinimleri yapabiliyor ve kimi duyular da etkinliğini sürdürüyorsa uyurgezerlik ortaya çıkar. Uyurgezerli­ği oluşturan iki temel neden vardır. Biri beynin aşırı ölçüde irkilmesi, öteki de yaşamın iç organlara çekilmesidir. Yaşamın iç organlara çekilip yoğunlaş­masıyla, uyurgezer uyanıkken algılayamadığı bu or­ganlarla ilgili verileri uykuda algılamaya başlar. Bu olay uyurgezerde birtakım önseziler oluşturur: Ken­disiyle ilgili olayları önceden görme, başkalarının durumlarını önceden sezme gibi.

Beynin aşırı ölçüde irkilmesi ise başka nitelik taşıyan olayları ortaya çıkarır. Belleğin yetkinleşmesi, düş gücünün olağanüstü çalışması, uyanıkken unut­ma, birbiriyle ilgili olmayan düşüncelerin ortaya çıkışı, uyurgezerin kendi iç evreniyle ilgili olayları önceden seziş gücü başka kimselerde görülmeyen durumlardır.

Bertrand daha sonra bu düşüncelerini değiştire­rek, uyurgezerliğin esirmenin bir türü olabileceğini ileri sürdü. Esirmeyi (extase) felsefe ve fizyoloji açısından inceleyerek bir kuram geliştirdi. Ona göre insan doğası esirmeden sonra moral olaylarının etkisiy­le uyku ve uyanıklıktan değişik bir duruma girer. Bu durumda özel yetiler ortaya çıkar. Ona göre esirme­nin başlıca nedeni aşırı bir ruh coşkunluğudur, ancak bilim bu konuyu bütün ayrıntılarıyla açıklayacak bir düzeye ulaşmamıştır.

Bilim tarihinde, Bertrand’a önem kazandıran başlıca olay “hipnotizma”yla ilgili konulan deney bilimlerinin ilgilenmesi gereken bir sorun durumuna getirmesidir. Onun çalışmalarından esinlenen kimi araştırıcılar sonradan bu konu üzerinde durmuş, geniş kapsamlı açıklamalar yapmışlardır.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 16. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

Hipnoz konusunda detaylı bilgi almak için ilgili linkler:

http://konyaklinikpsikolog.com/anksiyete-bozuklugu-ve-hipnoz-terapisi.html

https://www.alibicak.com

https://www.hipnozterapisi.com

İlgili Makaleler