Tarihi Şahsiyetler

Alexander William Williamson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WILLIAMSON, Alexander William (1824-1904)

İngiliz, organik kimyacı. Eter ve alkollere ilişkin çalışmalarıyla tanınır.

1 Mayıs 1824’te Londra’da doğdu, 6 Mayıs 19Q4’te Surrey bölgesindeki Hindhead’de öldü. 1843’te Heidelberg Üniversitesi’nde görmekte olduğu tıp öğrenimini bırakıp, organik kimyaya yöneldi. 1844-1846 arasında Giessen’de Liebig’den dersler aldı. 1846’da Paris’te özel bir araştırma laboratuvarı kurdu. Paris’te bulunduğu dönemde August Comte ile birlikte matematik ve pozitivizm üzerine çalışmalar yapan Williamson, 1849’da Londra’daki Univer-sity College’a kimya profesörü olarak atandı ve 1887’de emekli olana değin bu görevini sürdürdü.

1850’lerin başlarında çalışmalarını eterlerle alkoller arasındaki ilişkilerin araştırılması üzerinde yoğunlaştıran ve oksijen atomunun, eter molekülünde iki hidrokarbon grubuna bağlanırken, alkol molekülünde bir hidrojen atomu ile bir hidrokarbon grubuna bağlandığım ortaya çıkartarak bu doğal bileşiklerin molekül yapılarının anlaşılmasına önemli bir katkıda bulunan Williamson, 1854’te sülfürik asitin katalitik etkisiyle alkolün eterleştirilmesi sürecini aydınlattı. Yine aynı yıllarda, kendi adıyla anılan bir sentez yöntemi geliştirerek oksijen atomunu iki değişik hidrokarbon grubuna bağlamayı ve böylece karma eterler elde etmeyi başardı.

Williamson, tersinir tepkime süreçlerini de incelemiş, birbirine zıt yönde devinen eşit hızdaki iki tepkimenin doğurduğu dinamik denge kavramını ortaya atmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Papers on Etherification and on The Constitution of Salts, 1902, (“Eterleşme ve Tuzların Oluşumu Üstüne”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi