Tarihi Şahsiyetler

Alexander Graham Bell Kimdir, Hayatı, Buluşları, Neyi Buldu, Hakkında Bilgi

BELL, Alexander Graham (1847-1922)

İskoç asıllı ABD’ili mucit ve sanayici. Telefonun yapımcısı ve telefon sanayiinin kurucusudur.

3 Mart 1847’de Edinburgh’da doğdu. Iskoçya’ nın köklü ve varlıklı ailelerinden, güzel konuşma sanatı ve konuşma bozukluklarının düzeltilmesi konusunda ün yapmış Alexander Melville Bell ile doğuştan sağır Eliza Grace Bell’in ortanca oğludur. Karısının sağırlığı nedeniyle işitme ve konuşma bozukluklarıyla yakından ilgilenen babası, bütün dillerdeki sesleri verecek “fizyolojik” bir alfabe geliştirmişti. Bu alfabedeki her simge ses üretiminde rol oynayan dudak, dil, damak gibi öğelerin işlevsel hareketlerini belirlediğinden, sağıırlara konuşma öğretmek ve sözlüklerde telaffuzu belirtmek için yaygın olarak kullanılmıştır.

10 yaşındayken Edinburgh’daki McLauren Akademisi’nde öğrenime başlayan Bell, daha sonra aynı kentteki Royal High School’a geç ti ve 14 yaşında bu okuldan diplomasını aldı. Bir süre Londra’da,büyükbabasının yanında kaldı. 1863’t:e Elgin’e giderek Weston House Akademisi’ne yazıldı; öğrenim giderlerini müzik ve güzel konuşma dersleri vererek karşılıyordu. Bir yıl kadar Edinburgh Üniversitesi’ne devam ettikten sonra yeniden Elgin’e döndü. 1865’te ailesinin Londra’ya yerleşmesi üzerine, Bath’daki Somersetshire College’a öğretim üyesi oldu. 1867’de ses eğitimi ve sağırlara konuşma öğretmek üzere babasının yanında çalışmaya başladı. Bir yandan da University College’da anatomi ve fizyoloji okuyordu. 1868’de babası bir eğitim gezisi için ABD’ye gidince işin tüm yönetimini üzerine aldı ve babası döndükten sonra da kurdukları ortaklıkta sorumluluğun büyük bir bölümünü üstlendi. Ancak, bir süre sonra hem kardeşlerinin ölümü, hem de üzerindeki ağır iş yükü nedeniyle sağlığı bozuldu. Bunun üzerine Bell ailesi 1870’te Kanada’ya yerleşti.

Kısa sürede iyileşen Bell 1871 ’de Boston’a gidip, babasının 1866’da yayımlanan Visible Speech (“Görsel Konuşma”) adlı kitabına ilişkin konferanslar düzenleyerek, sağırlara konuşma öğretmeyi amaçlayan bu yeni sistemi tanıttı. Aynı yıl, sağırlar için dil öğretmeni yetiştiren okulların ilki olan Sarah Fuller School’da ders vermeye başladı. 1872’de de kendi okulunu kurdu. Boston Universitesi’nde verdiği fizyoloji ve konuşma derslerinin büyük ilgi görmesi üzerine, Oxford Üniversitesi’nden bir kurs çağrısı aldı. O aralar, usta bir tamirci ve tasarımcı olan Thomas Watson (1854-1934) ile tanıştı. 1873-1876 yılları arasında fonotograf, aynı anda birkaç mesaj gönderebilen bir telgraf aygıtı ve telefon üzerinde sürdürdüğü yoğun araştırmalarda tek yardımcısı Watson’dı. Araştırmaları için gerekli parayı, iki sağır öğrencisinin babalarından sağlamıştı. Bu öğrencilerden biri olan Mabel Hubbard ile 1877’de evlendi.

İlgili Makaleler