Tarihi Şahsiyetler

Alexander Fleming Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

FLEMING, Alexander (1881-1955) İngiliz bakteriyoloji bilgini. Bakterilerden ileri gelen hastalıkların tedavisinde çığır açan antibiyotiklerin ilk örneği olan “penisilin”i bulmuştur.

6 Ağustos 1881’de, İskoçya’daki Ayrshire’m Lochfield kasabasında doğdu, 11 Mart 1955’te Londra’da öldü. Lochfield yakınlarında toprakları olan sekiz çocuklu bir çiftçinin oğluydu. 7 yaşındayken babasını yitirdi, altı yıl sonra da evinden ayrılıp Londra’ya, pratisyen hekim olarak çalışan ağabeyinin yanma gitti. Bir teknik okulda iki yıl okuduktan ve bir denizcilik şirketinde dört yıl kâtiplik yaptıktan sonra, yirmi yaşlarındayken eline geçen küçük bir mirasa güvenerek tıp öğrenimine karar verdi ve 1901’de Paddington’daki St.Mary Hastanesi Tıp Okulu’na burslu öğrenci olarak yazıldı. Sonradan Londra Üniversitesi’ne bağlanan bu okuldan 1906’da diplomasını, 1908’de “akut bakteri enfeksiyonları” konulu teziyle ve üstün başarı belgesiyle yüksek lisans derecesini aldı.

Başarısıyla öğretmenlerinin ilgisini çeken ve diplomasını alır almaz okulun Aşı Bölümü’nde bakteriyoloji profesörü Almroth Edward Wright’ın (1861-1947) asistanlığına getirilen Fleming, öğrenci olarak girdiği bu kurumdan yaşamı boyunca ayrılmadı. 1921’de asistanlıktan Wright’ın yardımcılığına, 1928’de de bakteriyoloji profesörlüğüne yükseltildi. 1946’da, on üç yıl önce Patoloji ve Araştırma Enstitüsü ile birleştirilerek bağımsız bir enstitü kimliğine kavuşmuş olan Aşı Bölümü’nün yöneticiliğini 1 Wrig-ht’tan devraldı ve 1948’de Londra Universitesi’ndeki öğretim görevinden emekliye ayrılmasına karşın, yeni adıyla Wright-Fleming Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğini ölümünden iki ay öncesine değin sürdürdü.

49 yıllık meslek yaşamını, insan vücudunun bakteri enfeksiyonlarına karşı savunmasını güçlendirecek etkenleri araştırmaya adayan ve 1928’de penisilini bularak antibiyotik çağını başlatan Fleming, insan sağlığına yaptığı bu büyük hizmetin değeri anlaşıldığında 60 yaşım aşmıştı. Çeşitli tıp ve bilim kuruluşlarından aldığı pek çok onur unvanı ve ödülün yanı sıra, 1943’te Londra’daki Royal Society üyeliğine seçildi, ertesi yıl “Sir” unvanı aldı, 1945’te de penisilinin ticari üretimini gerçekleştiren Florey ve Chain ile birlikte Nobel Fizyoloji ve Tıp Odülü’nü bölüştü.