Tarihi Şahsiyetler

Aleksey Kosigin Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Stalin’in sekiz başbakan yardımcısı arasında beşinci sırada gelen Kosigin, 1948’de Politbüro üyesi oldu. Kısa bir süre maliye bakanlığı, ardından da hafif sanayi bakanlığı yaptı. 1952’de partinin adının Sov-yetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) olarak değiştiği XIX. Kongre’de Politbüro’nun genişletilmesiyle oluşturulan Prezidyum’da aday üye oldu, diğer görevlerini ise sürdürdü.

1953’te Stalin’in ölümünden sonra hem Prezid-yum’dan çıkarıldı, hem de başbakan yardımcılığından alındı. Başında bulunduğu bakanlığın da sorumluluk alanı sınırlandırıldı. Şubat, 1956’da yapılan XX.Parti Kongresi’nde sanayi sorunları üzerine eleştirici bir konuşma yaptı. 1957 Haziran’ında SBKP Merkez Komitesi’nin genişletilmiş toplantısında Kruşçev’i görevden almak isteyen gruba karşı çıktı. Yeniden Prezidyum aday üyesi ve başbakan yardımcısı oldu. Mart 1959’da Devlet Planlama Komisyonu (Gosplan) başkanı olan Kosigin, dönemin iktisadi planlamasına damgasını vurdu. Üretimde liberalleşme adımlarını daha ileriye götürdü ve teşvik tedbirleri uygulamasını başlattı. 1960’ta yapılan hükümet düzenlemesinden sonra Mikoyan ile birlikte SSCB Bakanlar Kurulu birinci başkan yardımcısı oldu. Çeşitli Avrupa, Asya ve Latin Amerika ülkelerine gitti. 1961’de Hindistan ile iktisadi işbirliği antlaşmasının imzalanmasına ön ayak oldu. 1964’te Mikoyan başbakan olurken, o da başbakan birinci yardımcısı oldu.

Kruşçev’in Kasım 1964’te görevden alınmasının ardından Brejnev SBKP birinci sekreteri olurken, Kosigin de başbakan oldu. 1966’da yeniden oluşturulan Politbüro’nun tam üyesi oldu. Bu dönemde dış ilişkilerdeki ağırlığı daha da arttı. Ayrıca XX., XXIV. ve XXV kongrelerde beş yıllıkkalkınma planlarını sunarak Brejnev dönemi iktisat politikalarının yürütülmesinde önemli bir işlev yüklendi.

23 Ekim 1980’de hastalık nedeniyle görevlerinden ayrıldığı bildirilen Kosigin kısa bir süre sonra öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler