Edebi Şahsiyetler

Aleksandr Aleksandroviç Fadeyev Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FADEYEV, Aleksandr Aleksandroviç (1901-1956) SSCB’li romancı. Romancılığının yanı sıra Sovyet Yazarlar Birliği genel sekreterliğiyle de ülkesinin edebiyatı üzerinde etkili olmuştur.

24 Aralık 190l’de Kalinin yakınlarındaki Kimry’ de doğdu, 13 Mayıs 1956’da Moskova’da öldü. Yoksul bir ailenin çocuğuydu, gençliği Urallar’da ve Doğu Sibirya’da geçti. 1918’de Rus Komünist Partisi’ ne üye oldu, Sibirya’da Japonlar’a ve Beyaz Ordu’ya karşı savaştı. Bu savaşın deneyimlerine dayanarak yazdığı Razgrom (“Bozgun”) adlı romanıyla ün kazandı.

Üslup ve tipleştirme açılarından Tolstoy’un etkilerini taşıyan Razgrom, bir yandan Japonlar, bir yandan da Beyaz Ordu tarafından kuşatılan 19 genç Sovyet askerinin direnişini ve bu direnişin ruhsal etkilerini konu alıyordu. Bozgun duygusuna kapılmış birliğini yeniden toparlamayı başaran Komünist Partisi üyesi genç komutanın kişiliği ve davranışları daha sonra yazılan birçok toplumcu gerçekçi romana model oldu. 1945’te yayımladığı Molodaya Gvardiya (“Genç Muhafızlar Alayı”) adlı romanı ise Alman işgal bölgesindeki bir grup genç komünistin direnişini anlatıyordu.

1920’lerde, tüm sosyalizm dışı uygarlıkların kültürünün yeni proleter kültürüne zararlı olduğunu ileri süren RAPP’m (Rus Proleter Yazarları Birliği) etkin üyelerinden biri olan Fadeyev, 1932’de bu örgütün dağılmasından sonra, yeni kurulan Sovyet Yazarlar Birliği’ne katıldı ve 1946’da genel sekreter oldu. 1956’da toplanan XX. Kongre’de ağır eleştirilere uğradı ve bunalımlı bir anında yaşamına son verdi.

YAPITLAR (başlıca): Razgrom, 1929, (“Bozgun”); Posledniy iz Udege, 1929-1936, (“Udege’lerin Sonu”); Molodaya Gvardiya, 1945, (“Genç Muhafızlar Alayı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler