Tarihi Şahsiyetler

Albrecht von Graefe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GRAEFE, Albrecht von (1828-1870)

Alman hekim ve göz cerrahı. Oftalmolojinin kurucularından ve tıp tarihinin en büyük göz cerrahlarından biridir.

Albrecht Friedrich Wilhelm Ernst von Graefe 22 Mayıs 1828’de Berlin’de doğdu, 20 Temmuz 1870’te aynı kentte öldü. 1810-1840 arası Berlin Üniversitesi’nde cerrahi profesörü olarak görev yapan ve 16.yy’da Tagliacozzi’nin, koldan alınmış bir deri parçasını aşılayarak Batı’da ilk kez uyguladığı plastik burun ameliyatlarını geliştirip, çağdaş plastik cerrahinin öncüleri arasında yer alan Kari Ferdinand von Graefe’nin (1787-1840) oğludur. 1847’de tıp diplomasını alıp, Prag Üniversitesi’nde oftalmoloji dalında uzmanlık öğrenimi gördükten sonra Berlin’e döndü ve 1850’de bu kentte, Avrupa’nın en büyük göz kliniklerinden birini kurdu. 1853’te öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığı Berlin Ûniversitesi’nde 1866’da oftalmoloji profesörlüğüne getirildi ve bu görevi, oldukça genç yaştaki ölümüne değin sürdürdü. Kliniği dünyanın en ünlü göz hekimlerinin uğrak yeri olan ve değerli öğrenciler yetiştiren Graefe, ayrıca 1854’ten sonra Archiv für Ophtalmologie dergisini çıkararak, göz cerrahisindeki önemli gelişmeleri tıp dünyasına duyurmuştur.

Graefe, 1857’de, glokom tedavisi için irisin bir bölümünün ameliyatla alınmasını (iridektomi) önererek, 1867’de, saydamlığını yitirerek donuklaşmış ka-taraktlı göz merceğini ameliyatla değiştirme yöntemini geliştirerek ve şaşılığın ameliyatla tedavisini başlatarak, göz bozukluklarının cerrahi tedavisinde pek çok uygulamanın öncüsü olmuştur. Ayrıca, Helm-holtz’un buluşu olan ve ortasındaki delikten bakıldığında gözün iç yapısını inceleme olanağı veren, içbükey bir aynadan oluşmuş oftalmoskopun önemini kavrayarak, göz hastalıklarının ve görme bozukluklarının tanısında bu aygıtı başarıyla kullanmıştır.

Görme bozukluklarının ve körlüğün beyindeki urlardan ya da görme sinirindeki iltihaplanmadan da kaynaklanabileceğine dikkati çekerek, göze ilişkin bulguların beyin hastalıklarının tanısında değerli veriler sağlayacağmı açıklayan Graefe, çoğu kez guatr hastalığına eşlik eden ve göz küresinin dışarıya doğru aşırı çıkıntı yapmasıyla (egzoftalmi) tanınan “Graefe belirtisi”ni de ilk tanımlayan göz hekimidir.

•    YAPITLAR (başlıca): Handhuch der gesammten Augen-heilkunde, (ö.s.), 7 cilt, 1874-1880, (“Geniş Kapsamlı Oftalmoloji Elkitabı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler