Tarihi Şahsiyetler

Albert Thibaudet Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

THİEU, Nguyen Van (1923 – 29 Eylül 2001)

Vietnamlı asker ve devlet adamı. 1967-1975 arasında Güney Vietnam Cumhuriyeti’ni diktatörlükle yönetmiştir.

5 Nisan 1923’te Phan Rang’da doğdu. Küçük toprak sahibi bir çiftçinin oğluydu. Buddhacılık’ın yaygın olduğu ülkesinde, Katolik eğitimi veren bir okula giderek Katoliklik’i benimsedi. Daha sonra devam ettiği askeri okulu 1948’de bitirerek Fransa’ya gitti ve orada askeri öğrenimini sürdürdü. Ülkesine dönüşünden 1954 Cenevre Antlaşması’na değin Ho Şi Minh önderliğindeki ulusal kurtuluş güçlerine karşı Fransa sömürge yönetiminin yanında savaştı.

Cenevre Antlaşmasından sonra güneydeki Vietnam ordusunda görev aldı ve Ekim 1955’te devlet başkanlığına seçilen ve kendisi gibi Katolik olan Ngo Dinh Diem’i destekledi. 1957’de ABD’ye giderek bir süre askeri öğrenim yapan Thieu, 1960’ta I.Piyade Tümeni komutanlığına getirildi. 1963’te katıldığı bir darbeyle Diem’in devrilmesinden sonra, etkinliğini artırarak 1964’te kolordu komutanı oldu. 1964-1965 yıllarında başbakan yardımcısı ve milli savunma bakanı olarak görev yaptı. Uzun süren hükümet değişikliklerinden sonra, Şubat 1965’te, aralarında kendisinin de bulunduğu bir grup yüksek rütbeli subayın silahlı kuvvetler başkomutanı Nguyen Khanh’ ı (1927) azlederek yönetimi ele almasından sonra kurulan Silahlı Kuvvetler Konseyi’nin başkanlığına getirildi. Haziran 1965’te konseyin Ulusal Önderlik Komitesi adı altında tüm yetkileri ele almasından sonra, general Nguyen Kao Ki (1931) başbakan, Nguyen Van Thieu da devlet başkanı oldu. Önceleri daha etkin olan Kao Ki’nin yanında ikinci planda kaldıysa da, sonradan ABD’nin de desteğini alarak tartışmalı geçen Eylül 1967 seçimlerinde devlet başkanlığına seçildi; Kao Ki de yardımcısı oldu.

Devlet başkanlığı süresince ABD askerlerinin desteğiyle Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) gerillalarına karşı savaşı sürdürmeye çalıştı ve içte muhalefeti baskı altına alarak otoriter bir yönetim kurdu. Ancak, ulusal kurtuluş güçlerinin Ocak 1968’deki başarılı Tet saldırısından sonra, ABD’nin isteğiyle, Paris’te başlayan barış görüşmelerine katılmayı kabul etti. Öte yandan, otoriter yönetimi pekiştirmek amacıyla Ağustos 1969’da sivil başbakanı görevden alarak yerine bir generali atadı. 1971’de aday olma koşullarının son derece kısıtlı olması nedeniyle hiçbir muhalif adayın katılmadığı seçimlerde devlet başkanlığına seçildi.

ABD’nin isteğiyle Ocak 1973’te ateşkes antlaşmasını imzalamasına karşın, antlaşma uyarınca yapılması gereken demokratik seçimler konusunda uzlaşmaz bir tutum takman Thieu, UKC’nin kurmuş olduğu Geçici Devrim Hükümeti ile bir antlaşmaya varamadı ve çatışmalar yeniden başladı. Thieu, 1975 yılının başlarında ülkenin kuzeyinde büyük yenilgilere uğrayan Güney Vietnam birliklerini Saygon’u savunmaya çağırdıysa da, dağınık bir biçimde geri çekilen birlikler gerekli mevzileri tutamadılar ve Saygon kuşatıldı. Uzun süre istifa etmesi doğrultusundaki isteklere direnen Thieu, 21 Nisan 1975’te ABD’yi suçlayan bir konuşma yaptıktan sonra istifa etti. Kısa bir süre sonra, Amerikalılarca birlikte ülkeyi terkederek, önce Tayvan’a, oradan da Ingiltere’ye gitti.

Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

İlgili Makaleler