Filozof Biyografileri

Albert Schaffle Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHAEFFLE, Albert (1831-1903) Alman, sosyolog ve iktisatçı. Toplumsal yapı ile biyolojik organizmalar arasında benzerlikler kuran bir kuram geliştirmiştir.

24 Şubat 1831’de Nürtingen’de doğdu, 25 Aralık 1903’te Stuttgart’ta öldü. 1860’taTübingen Üniversitesi’nde iktisat profesörü oldu. 1862-1865 arasında Württemberg Eyalet Meclisi üyeliği yaptı. 1868’de Viyana Üniversitesi’ne geçen Schaeffle, Şubat 1871’de G.Hohenwart başkanlığındaki Avusturya hükümetinde ticaret ve tarım bakanlığına getirildi. Çekler’in yaşadığı Bohemya’nın imparatorluk içindeki konumunu belirlemek amacıyla federasyon yönetimi önerdi. Ancak, bu önerisinin Liberaller’in ve diğer ulusal azınlıkların tepkisini çekmesi üzerine, Ekim’de hükümetin düşmesinden sonra Stuttgart’a dönerek bilimsel çalışmalarına ağırlık verdi. 1892’den sonra Zeitschriftfür die gesamte Staatswissenschaft (Siyasal Bilimler Dergisi) yönetti.

İktisat, politik iktisat ve maliye alanlarında çok sayıda çalışması olan Schaeffle, sosyalizmle bilimsel açıdan ilgilenen ilk Alman iktisatçılarındandır. Die Quintessenz des Sozialismus (“Sosyalizmin Özü”) adlı kitabında sosyalist öğretilerin kapsamlı bir incelemesini yapmıştır.