Kimdir

Alba kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Alba kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1507-1582) İspanyol generali ve devlet adamı. Hollanda’da Protestan harekete karşı uyguladığı şiddet yöntemleriyle ta­nınmıştır. Fernando Alvarez de Toledo (Alba dükü) 29 Ekim 1507’de Piedrahita’da (Avila) doğdu, 11 Aralık 1582’de Lizbon’da öldü. İspanya’nın soylu ailelerin­den birinin oğludur. Babası genç yaşta öldüğü için, koyu bir Katolik olan büyükbabası tarafından yetişti­rildi. 1524’te, Fuenterrabia’da V. Charles’ın Fransızlar’a karşı savaşan güçlerine katıldı. Kent alındıktan bir süre sonra yöneticiliğine atandı. 1535’te Tunus’un Osmanlılar’dan alınması sırasında, İspanyol ordusu­nun bir bölümüne komuta etti. 1546-1547’de ise, Alman Protestan prenslerinin kurduğu Schmalkalden İttifakı’na karşı V. Charles’ın yaptığı savaşta, impara­torluk ordularının süvari tümeninin komutanlığını yaptı.

1552’de İtalya’daki imparatorluk güçlerinin baş­komutanı, 1556’da, V. Charles’ın oğlu II. Philip’in tahta geçmesinden sonra da Napoli genel valisi oldu. 1551’de yeniden başlamış olan Fransız-İspanyol sava­şının son döneminde, 1557’dc, Fransızlar’ı yendi ve Fransa’nın müttefiki olan Papa IV. Paul’ü İspanya ile anlaşmaya zorladı.

Bu dönemde, Hollanda’da (Felemenk) İspanya’ ya karşı Calvinci hareketler yaygınlaşmıştı. Soylula­rın başlattığı ayaklanmayı yoksul halk sürdürdü ve soylular hareketi denetleyemez oldu. II. Philip en önemli iki bakanından biri durumuna gelmiş olan Alba’yı, 1567’de 20.000 kişilik bir ordu ile ayaklan­mayı bastırmak üzere Hollanda’ya gönderdi. Alba burada, tüm yerel yasaları hiçe sayan ve halk arasında Kanlı Konsey denilen bir mahkeme kurdu; binlerce kişi cezalandırıldı. Ayaklanmanın önderlerinden Egmont ve Hoorn kontlarının başları kesildi; mahkeme­ye çıkmayanların toprakları ellerinden alındı.

Alba, ayrıca tüm satışlara vergi koydu. % 10’a kadar çıkan ve “onuncu peni” diye adlandırılan bu ağır vergiler yeni ayaklanmalara yol açtı ve sonuçta “onuncu peni” toplanamadı.

1572’de yoksul orduları, Calvincilik’ın kökleş­miş olduğu ülkenin kuzeyini ve Zeeland’ın büyük bir bölümünü ele geçirdi. Durumdan yararlanmak iste­yen soylular da, Almanya ve Fransa’dan Hollanda’ya saldırdılar. Yenilgiye uğrayan Alba, 1573’te kendi isteği üzerine İspanya’ya geri döndü.

Kral II. Philip, 1580’de Alba’yı Portekiz’de başlayan ayaklanmayı bastırmak için hazırlanan or­dunun başına getirdi. Alba, ordusuyla Lizbon’u aldı ve orada öldü.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 4. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler