Edebi Şahsiyetler

Alain Tanner Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

TANNER, Alain (1929)

İsviçreli sinema yönetmeni. Ülkesinin uluslararası üne sahip en önemli sinemacısıdır.

Cenevre’de doğdu. Babası ressam ve yazar, annesi oyuncuydu. Cenevre’deki Calvin College’da iktisat okurken sinemaya ilgi duydu ve sonraları İsviçre sinemasının öteki ünlü adı olacak Claude Goretta ile birlikte Cenevre Üniversitesi’nde bir sinama kulübü kurdu. Bir süre bir yük gemisinde tayfa olarak uzun yolculuklara çıktı. Bu arada yanında götürdüğü kitapları okudu, yazılar yazdı. İsviçre’ ye döndükten kısa bir süre sonra Londra’ya gitti. Burada yönetmen ve eleştirmen L.Anderson’la tanıştı ve Ingiliz Film Enstitüsü’nde çalıştı. Kısa film çalışmalarına da orada başladı. Daha sonra Fransa’ya geçti ve burada da birkaç kısa film yaptı. 1960’larda ülkesine döndü. 1968’de, içlerinde Goretta’nın da bulunduğu dört arkadaşıyla birlikte İsviçre sinemasına yeni bir soluk getirecek olan Grup 5’i kurdu. Grubun İsviçre televizyonuyla yaptığı sözleşmeler sonucu Tanner’in 1969’da bir bütçeyle çektiği Charles-mort ou vif (“Charles- Ölü ya da Diri”), ilk konulu uzun filmiydi ve Locarno Film Şenliği’nde Büyük Ödül’ü kazandı.

Filmlerinin senaryolarını kendi yazan ya da yazımlarına katılan Tanner, 1970’lerde yaptığı filmlerde çağdaş dünyanın iletişimsizliğini konu edinmiştir. Üslubunda, İngiliz Özgür Sinema akımının yalın belgeciliğiyle, televizyon röportaj tekniğinin izleri gözükür. Mekânları ve kentlerin mimarisini, kahramanlarının ruh durumlarını açıklayıcı bir biçimde kullanması ise Antonioni’yi anımsatır.

• YAPITLAR (başlıca): Charles-mort ou vif, 1969, (“Charles-Ölü ya da Diri”); La salamandre, 1971, (“Semender”); Le retour d’Afritjue, 1973, (“Afrika Dönüşü”); Le milieu du monde, 1974, (“Dünyanın Ortası”); Jonas, qui aura25 ans en l’an 2000,1976, (“Jonas 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak”); Messidor, 1979; Light Years Avıay, 1981, (Işık Yılları Ötesinde); Dans la ville blanche, 1983, (“Beyaz Kentte”); No Man’s Land, 1984, (“Sahipsiz Toprak”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler