Felsefe Yazıları

Aktivizm Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Aktivizm, toplumsal, politik, ekonomik ve / veya çevresel reformu veya istikrarı toplumda gelişme arzusuyla teşvik etmek, engellemek veya yönlendirmek için yapılan çabalardan oluşur.

Aktivizm kelimesi sıklıkla protesto veya muhaliflik ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır, ancak aktivizm sayısız politik yönlendirmede yer bulabilir ve geniş bir biçim yelpazesi içinde oluşabilir. Örnekleri, bir gazeteye ya da politikacıya bir mektup yazmaktan, politik kampanyadan, ekonomik aktivizmden (tercih edilen şirketleri desteklemek veya boykot etmek gibi), toplantılardan, blog yazmaktan ve sokak yürüyüşlerinden, grevlere ve hatta gerilla taktiklerine kadar çeşitli şekillerde olabilir. Daha keskin çelişkili durumlarda, yorumlayanın aktivistin yaptıklarını destekleyip desteklememesine bağlı olarak bir kesim tarafından özgürlük savaşçısı diye adlandırılanlar, karşı kesim tarafından terörist olarak tanımlanabilmektedir.

Bir de aktivizmi farklı sanat biçimleri yoluyla (sanatçılık) ifade edebilir. Günlük bir protesto eylemi, belirli bir giysi şirketinden giysiler almaması, çünkü işçileri sömürürler, başka bir eylem biçimi oluştururlar. Bir görüş, günlük olarak ayrıcalık ve baskıların kabul edilmesinin bir tür aktivizm olarak yer aldığını kabul etmektedir. Araştırmalar, aktivist grupların sivil toplumu ve toplu eylemi kolaylaştırmak için sosyal medyayı nasıl kullandıklarını araştırmaya başladı.

Çevrimiçi Etymoloji Sözlüğü sırasıyla 1920 ve 1915 arasındaki İngilizce kelimeleri “aktivizm” ve “aktivist” (siyasi anlamda) olarak kaydeder.

Aktivizm Türleri

Çevre aktivistleri

Daha dar anlamda çevreci aktivistler, kendilerini Dünya İlk veya Yol Protestocularıyla aynı hizaya getirirken, parklarını veya yeşilini satmak için savaşan yerel bir topluluk satıldığı ya da inşa edildiği için daha geniş bir uygulamanın kullanımına uygundur Benzer şekilde muhafazakar amaçlara benzer araçlar. Küresel Bir Tanık raporunda, 2014 yılında en az 116 çevre aktivistinin öldürülmüş olduğunu ve 2015’te bu gezegenin çevresinde en az 185 aktivistin öldüğünü bulmuştur.

İnternet aktivizmi

1990’lı yıllardan beri İnternet, aktivistler tarafından nedenlerin harekete geçirilmesi ve iletilmesi için kullanılan bir araç olmuştur. 1998 yılında kurulan MoveOn.org gibi belirli platformlar, bireylerin sosyal değişim için dilekçe ve hareketler oluşturmasına izin verir. 1999 Seattle’daki protestocular, e-postayla DTÖ Bakanlar Konferansına karşı protesto gösterileri düzenledi. Protestocular, 2000’li yıllar boyunca ilgi oluşturmak için sosyal medya platformlarını kullanmaya devam etti.

İnternet Hareketi’nin gücü, Arap Baharı protestolarıyla küresel bir mercek haline geldi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşayan ve devrimleri yaşayan insanlar protestoları iletmek için sosyal ağ kullandılar ve bu da uluslararası bir izleyici kitlesinin önüne kondu.

Tor Browser (kullanıcıların kimliğini, IP adresini, ağını veya yerini korumak için Tor ağını kullanan bir tarayıcı) ve hükümetleri veya başkalarının iletişimlerini engellemek için şifreleme veri araçlarını ve şifreli postaları gibi siyasi zulmü önlemek için farklı yollar kullanıyorlar .

Tasarım aktivizmi

‘Tasarım aktivizmi’, çeşitli uygulama topluluklarında meydana gelen ve geçiş hareketi, spekülatif tasarım, gelecek tasarımı, eylemci sistemler, biyopolitik ve diğerleri gibi çeşitli girişimlerle ilişkilendirilebilen bir kavramlaştırmadır . Tasarım faaliyetinin bir çalışma tanımlaması onu “pozitif sosyal, kurumsal, çevresel ve / veya ekonomik değişimi üretmek ve dengelemek” amaçlı bir karşı-anlatım oluşturmak için bilerek veya bilmeden uygulanan tasarım düşüncesi, hayal gücü ve uygulama olarak tanımlar.

Aktivizm endüstrisi

Aktivizm endüstrisi, aktivizme katılan örgütlerden ve bireylerden oluşur. Aktivizm, genellikle bir kuruluşun temel işinin bir parçası olarak tam zamanlı olarak yapılır. Aktivizm endüstrisindeki birçok organizasyon kar amacı gütmeyen kuruluşlar veya sivil toplum kuruluşlarıdır. Çoğu eylemci örgüt mal üretmiyor. [Kaynak belirtilmeli]

Aktivizm endüstrisi, çoğunlukla, dışarıdan sağlanan bağış toplama operasyonlarına atıfta bulunur. Bununla birlikte, aktivist örgütler de başka faaliyetlerde bulunurlar. Lobicilik ya da hükümet tarafından alınan kararların etkilenmesi, bir başka eylemci taktik. Avukatlık büroları da dahil olmak üzere pek çok grup, özel olarak lobicilik amacıyla atanmış atanmış personele sahiptir. Birleşik Devletlerde lobicilik federal hükümet tarafından düzenlenir.

Pek çok hükümet sistemi, hayır kurumlarına bağışlar için çeşitli vergi indirimleri uygulayarak kâr amacı gütmeyen kuruluşların kamu desteğini teşvik etmektedir. Hükümetler, vergiden muaf kuruluşların siyasi faaliyetlerini kısıtlayarak aktivistlere yönelik bu faydaları inkar etme girişiminde bulunabilirler.

İlgili Makaleler