Nedir ?

Ahmet Hakkı Anlı Kimdir, Hayatı

Ahmet Hakkı Anlı. Türk ressam (İstanbul 1906 – 1991).

Babası eski Serez kadısı İsmail Hakkı Bey – Vasfiye Hanım’ın çiftinin üçüncü oğludur. Davutpaşa İdadisi ve İstanbul Erkek Lisesi’nde okudu. İstanbul Erkek Lisesi’nde resim öğretmeni tarafından yeteneğinden dolayı resime teşvik edildi ve 1924’teki mezuniyetinden sonra İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Namık İsmail Atölyesi’nde resim eğitimine başladı.

Ahmed Hakkı Bey 1932 yılında Güzel Sanatlar Akademisi, Namık İsmail Atölyesi’nden mezun olduktan sonra o dönemde pek çok genç ressam gibi geçim sıkıntısı içinde yaşamını devam ettirebilmek için Çatalca Ortaokulu, Göztepe Amerikan Koleji, İstanbul Kız Meslek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi gibi orta öğretim kurumlarında resim öğretmeni olarak çalışmıştı.

İstanbul Erkek Lisesi’ndekî öğretim görevinden ayrılarak Paris’e yerleşti (1955). Resim hayatına D Grubu üyesi olarak katılmış, Halkevleri Genel Merkezi tarafından yurt resimleri yapmak üzere 1941’de Kütahya’ya gönderilmişti. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile Milli Kütüphane koleksiyonunda eserleri vardır. Paris’e gittikten sonra Jean Metzinger yönetiminde çalışmış, soyut nitelikte eserler vermiştir. Paris, Bordeaux, Münih’te eserlerini sergilemiş, özellikle İsviçre’deki sergileri yankı uyandırmıştır.

1990 yılında İstanbul’a ağır hasta olarak dönmüş ve 1991 yılında yaşama veda etmiştir.

İlgili Makaleler