Edebi Şahsiyetler

Ahmet Cevdet Oran Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ORAN, Ahmed Cevdet (1862-1935)

Türk, gazeteci. 1894’te kurduğu ikdam gazetesini 1926’ya değin yayımlamıştır.

İstanbul’da doğdu, 27 Mayıs 1935’te Ankara’da öldü. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da yaptı. Mülkiye Mektebi’ni ve Hukuk Mektebi’ni bitirdi. 1883’te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazarlığa başladı. Bir ara resmi devlet gazetesi Takvim-i Vekayi’de çalıştı. Daha sonra Tömbeki Rejisi ve Osmanlı Bankası’nda görev aldı. Hariciye Nezareti’ne girdi. 1894’te memurluktan ayrılarak 5 Temmuz 1894’te ikdam gazetesini yayımlamaya başladı. Bir yandan da kitap yayımcılığına girişti.

1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra yazar kadrosunu ve teknik olanaklarını geliştirerek gazeteye yeni bir biçim verdi. Ancak İttihat ve Terakki’ye karşı muhalefete girişince 31 Mart Olayı’ndan sonra yurdu terketmek zorunda kaldı. 1909-1923 arasında Fransa ve İsviçre’de yaşadı. Bu arada gazetesi yayımını sürdürdüğü gibi Oran da siyasi nitelikte olmayan yazılarıyla gazetede yer aldı. Yurda dönüşünden sonra yine başına geçtiği ikdam’ı 1926’ya değin yayımladı ve bu tarihte Ali Naci Karacan’a devretti. Oran, Birinci Basın Kongresi dolayısıyla bulunduğu Ankara’da öldü ve İstanbul’da gömüldü.

Gazetesinin adının altına “Siyasi, İlmi Türk Gazetesi’dir” alt başlığını koymuş olan Oran, Türkçülük akımının basın dünyasındaki ilk temsilcilerindendir. Özellikle dil ve tarih alanında Türkçülük’ün savunuculuğunu yapmış, yazar kadrosunu da bu düşüncedeki kişilerden oluşturmuştur. Yayımcılık alanında da Türk dili ve eski Türk tarihi konusundaki kaynak kitapların yayımlanmasına önem vermiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi