Edebi Şahsiyetler

Ahmed Ticani Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TİCANÎ (1738-1815)

Faslı mutasavvıf. Ticanilik’in kurucusudur. Şeriat ilkelerine dayanan bir devlet düzenini savunmuştur.

Ahmed el-Ticanî Fas’ın Tican kentinde doğdu, aynı kentte öldü. Gerçek adı Ebul Abbas Ahmed b.Muhammed Ahmet el-Ticanî’dir. Doğduğu yerde medrese öğrenimi gördü, önce Nakşibendi, sonra Kadiri tarikatının kimi kurallarını uzlaştırarak, kendi adıyla anılan, Ticaniye tarikatını kurdu. Ticanî’ye göre tek geçerli yasa Kuran’dır, devletin temeli Şeriat’tır, kadınların toplum işlerine karışması, görev alması, çarşafsız gezmesi, dine aykırıdır, yasaktır, dört kadın almak yasaldır, İslam dininin gereğidir.

Fas, Trablus, Mısır, Senegal ve Hicaz yörelerinde yayılan bu koyu Sünni tarikat, Medineli Abdulkadir adlı birisinin öncülüğünde 1930’da gizli olarak, Türkiye’de de kuruldu. Kemal Pilavoğlu’nun yönetimi altında bulunan tarikat, 1949’da sonra, hızla etkinliğini artırdı.

Yontu, resim, müzik, oyun gibi sanatlara karşı çıkan, Tanrı, Peygamber ve din büyüklerini övmeyen şiiri suçlayan Ticanilik’e göre laiklik dinden sapmadır, faiz haramdır, dinlenme günü cuma olmalıdır.

• YAPITLAR (başlıca): Hizbu’t-Tazarru ve’l İbtihal, yazma,(“Yakarış ve Yalvarış Topluluğu”); Hizbu’l-Mugni, yazma, (“Gönül Dolduran Topluluk”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler