Edebi Şahsiyetler

Ahmed Şemseddin Karahisari Kimdir, Hayatı, Sanatı, Hakkında Bilgi

Ahmed Karahisârî (ö. 963/1556) Ekol sahibi Osmanlı hattatı.

875 (1470) yılından önce Afyonkarahisar’da doğdu. Soyu. yetişmesi ve Öğrenim durumu hakkında yeterli bilgi yoktur. II. Bayezid devrinin ilk yıllarında ilim tahsili için İstanbul’a gittiği ve hayatının sonu­na kadar İstanbul’da kaldığı bilinmekte­dir.

Karahisârî aklâm-ı sitteyi, Yâküt el-Müsta’sımî ekolünün önde gelen temsil­cilerinden olup Fâtih Sultan Mehmed za­manında bir grup sanatkârla beraber İs­tanbul’a giderek yerleştiği tahmin edi­len İranlı hattat Esedullah-ı Kirmânî’den meşketti. Şeyh Hamdullah’tan yazı meşketmiş olan Halvetiyye şeyhlerinden Ce­mâleddin İshak Karamânî’ye intisap ede­rek tasavvufi eğitimini tamamladıktan sonra hilâfet aldı. Müstakimzâde, onun ilk hat hocasının Fâtih devri hattatların­dan Yahya Sûfî olduğunu kaydederse de  bu bilgi tarih bakımından doğru değildir. Bununla birlikte yazılarını inceleyerek ondan faydalanmış olması mümkündür. Eserlerine koyduğu ketebelerde de daima Eseduliah-ı Kirmânî’yi hocası olarak belirtmiştir.

Kanunî Sultan Süleyman zamanından günümüze ulaşan Muharrem, Safer ve Rebîülevvei 952 (1545) tarihli saray ehl-i hiref maaş defterinden. Karahisârî’nin kâtipler bölüğü içinde altıncı sırada 14 ak­çe yevmiye ile görev yaptığı ve saray ehl-i hiref cemaati içinde yer aldığı anlaşılmak­ta ancak saraydaki bu göreve ne zaman başladığı bilinme­mektedir.

Doksan yaşlarında vefat eden Karahisârî, Cemâleddin İshak Karamânî’nin Süt-iüce’deki tekkesinin hazîresine defnedil­di. Vefatına Hüdâyî Mustafa Efendi. “Geç­ti hayfâ Karahisârî ibaresini tarih düşürmüştür. Mezarının kitabe yazısı sağlığında kendisi, ölüm tarihi ise ev­lâtlığı Hasan Çelebi tarafından yazılmış­tır. Kabrinin yeri bugün bilinmemektedir. Tezkirelerde Karahisârî’nin tasavvuf ah­lâkının canlı bir örneğini teşkil ettiği, zâhidâne, mütevazi ve sade bir hayat yaşa­dığı, şiir ve terzilikte de hüner sahibi bir sanatkâr olduğu kaydedilmektedir.

İlgili Makaleler