Tarihi Şahsiyetler

Ahmed bin Bella Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BEN BELLA, Ahmed (1916 – 11 Nisan 2012)

Cezayirli siyaset adamı. Cezayir Kurtuluş Savaşı’nın önderlerinden ve bağımsız Cezayir’in ilk cumhurbaşkanıdır.

Cezayir-Fas sınırı yakınlarındaki Marnia köyünde doğdu. Babası çiftçilik ve esnaflık yapıyordu. İlk ve ortaöğrenimini Cezayir’deki Fransız okullarında tamamladı. İlk yurtsever düşünceleri ortaöğrenim için bulunduğu Tlemsen kentinde edindi. Bu kent canlı bir kültür merkezi ve radikal akımların odak noktasıydı. Bağımsızlık hareketinin önderi Messali Hac’m 1926’da kurduğu Kuzey Afrika Yıldızı ve 1936’da kurduğu Parti du Peuple Algerien — PPA — (Cezayir Halk Partisi) adlı örgütlerin merkezi deTlemsen’di.

Ben Bella 1937’de Fransız ordusunda askere alındı. De Gaulle’ün “Özgür Fransa” birliklerinin safında İtalya’da savaştı. Savaşta gösterdiği yararlıklar nedeniyle “Savaş Haçı” ve “Askeri Madalya” nişanlarıyla ödüllendirildi.

Savaştan sonra Marnia’ya gelerek babasının çiftliğine yerleşti. Messali Hac’m siyasi çalışmalarına katıldı. Fransız yönetimi bu yüzden çiftliğe el koydu. Bunun üzerine Marnia’yı terkederek Messali Hac’m yönettiği Movement pour le Triomphe des libertes Democratiques’e — MTLD — (Demokratik Özgürlüklerin Zaferi Hareketi) katıldı. 1947’de bu örgütün yarı askeri kolu olan Organisation Secrete’nin — OS — (Gizli Örgüt) kurucuları arasında yer aldı. 1950’de örgüte para sağlamak için Oran Postanesi’ ne karşı girişilen baskında yakalanarak tutuklandı.

İki yıl sonra cezaevinden kaçarak Mısır’a gitti. Kahire’de yaşarken yakından izlediği Mısır’daki siyasi gelişmeler yaşamında belirleyici bir rol oynadı. Askeri darbeyi gerçekleştiren “özgür subaylar” ile yakın ilişkiler kurdu ve yaygınlaşan Arap milliyetçiliği akımından etkilendi. Bu arada Kahire’nin ünlü Lutfullah Kütüphanesi’nde yoğun bir biçimde çalıştı. Marksist yapıtları da ilk kez okuma olanağını buldu.

İlgili Makaleler